Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: 5 monihuonevahvistinta

Modernia hifiä parhaimmillaan

Hyvää äänentoistoa ja helppokäyttöisyyttä arvostavalle oikea valinta on vahvistin, jossa on tuki suoratoistolle ja monihuonesoitolle.

Julkaistu 22.03.2018 - 15:34
5 monihuonevahvistinta
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Kotioloissa monen musiikinlähteenä toimii nykyään kännykkä. Viime aikoihin saakka ajatus kauhistutti erinomaista äänenlaatua kunnioittavia hifistelijöitä, mutta nykyään puhelimen saa yhdistettyä stereoihin jo aika tyylikkäästi ja soundia tuhoamatta.

Monihuonevahvistin

Langattomat Bluetooth-kaiuttimet voivat olla erittäin hyviä, mutta jos haluaa sekä ehtaa hifiääntä että nykyaikaista langatonta teknologiaa, tarvitaan monihuonevahvistin.

Se toimii tavallisena vahvistimena ja yhdistyy haluttuihin kaiuttimiin – johdoilla. Ero on siinä, että vahvistimessa on langaton verkkoyhteys ja sisäänrakennettu tuki striimauspalveluille. Kappaleet ja soittolistat näkyvät puhelimen ruudulla, ja kännykkää toimii myös ohjauskeskuksena ja kaukosäätimenä. Ajan myötä suoratoistosovelluksista on tullut käyttäjäystävällisiä.

Mainos

Vahvistin hoitaa sitten varsinaisen soiton. Niinpä signaalipolku on mahdollisimman lyhyt ja digitaalisen audiosignaalin käsittely sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Toisin kuin vaikkapa Bluetoothilla, joka lähettää pakatun audiosignaalin kännykästä ilman läpi ja päätyy toistamaan huonompaa ääntä vastaanottajan päässä.

Tässä testissä tutkimme vaihtoehtoja Sonosille, joka on markkinajohtaja tällä saralla mutta ei kuitenkaan tue korkearesoluutioista ääntä – toisin kuin kaikki tämän testin laitteet.

Kuinka monihuonevahvistin toimii?

Yhteistä testin vahvistimille on, että niissä kaikissa on langaton verkkoyhteys (wifi) ja mahdollisuus ohjata musiikkia mobiilisovelluksella. Vahvistimet voi myös liittää langattomasti muihin sopiviin tuotteisiin, jolloin saa musiikin soimaan vaikka joka huoneessa. Tätä tarkoitetaan monihuonesoitolla eli multiroomilla.

Netgear Orbi 30774 31816
Mesh-tukiasema, kuten Netgear Orbi AC2200, tarjoaa parempaa peittoa wifille. Kuva: Netgear

 

Asetukset ja asennus ovat vaihtelevia, mutta yleisesti ottaen vahvistin yhdistetään kotiverkkoon ja syötetään oikea salasana. Wifin lisäksi monet vahvistimet voivat soittaa musiikkia langattomasti myös Bluetoothin kautta, ja joissakin on AirPlay. Se on kätevä lisä, kun kaverit tulevat kylään, tai jos vahvistin ei tue kaikkia musiikkipalveluita. Suosittelemme käyttämään wifiä aina kuin mahdollista (tai vielä mieluummin suoraan vahvistimeen liitettyä verkkojohtoa) Bluetoothin sijaan. Siten saa laadukkaampaa ääntä, säästettyä akkua ja vältettyä tilanteen, jossa musiikki katkeaa puhelimen soidessa.

Ehdokkaat

Muutama vuosi takaperin testasimme erilaisia monihuonevahvistimia, sekä isoja että pieniä, joista Bluesound PowerNode2 vei voiton. Siinä on muun muassa Sonosin markkinajohtaja Connect:Amp, joka vahvistaa ääntä ja toistaa musiikin puhtaammin.

Nyt haluamme nähdä, pystyykö joku haastamaan Bluesoundin vahvistimen. Heos Ampin HS2-versio ja Electrocompanietin uusi EC Living Rena SA-1 ovat kaksi kovaa vastusta. Sama pätee edullisempaan Yamaha WXA-50 -malliin ja uunituoreeseen Klipsch PowerGateen. Liitännät ja ominaisuudet ovat näissä likimain samat, joten erot tulevat esiin äänenlaadussa ja helppokäyttöisyydessä.

Testistä

Painotimme äänenlaatua tässä testissä. Vahvistimet testattiin soittamalla Tidal-musiikkipalvelusta erityylisiä CD-laatuisia kappaleita.

Vahvistimien kaverina olivat Focal Kanta No.2 -lattiakaiuttimet. Ne ovat itse asiassa aivan väärää hintaluokkaa tähän (8 000 €), mutta helppokäyttöiset ja myös edullisempien vahvistimien kanssa toimivat. Ja mikä tärkeintä, ne erottelevat ääntä niin hyvin, että eri vahvistimien erojen huomaaminen on helpompaa.

Tämän testin tuotteet

Bluesound PowerNode2

Todellinen musiikkinautinto

Joidenkin vahvistimien kohdalla on pakko tehdä kompromissi tehojen ja resoluution välillä, mutta Bluesound tarjoaa lähes täydellisesti molempia.

Powernode 2 tarjoaa dynaamista, voimakasta ja tarkkaa äänentoistoa, joka on täysin linjassa kalliimpien vahvistimen kanssa. Helppokäyttöisyydessäkään ei ole valittamista.
Hinta on kilpailijoihin verrattuna kalliimmasta päästä.
Lue koko testi

HEOS Amp HS2

Voimaa ja hyvää soundia

Heosin pienessä vahvistimessa riittää potkua!

Heos Amp on helppo asentaa ja se kuulostaa erittäin hyvältä. Täyteläinen ja voimakas basso on vahvistimen valttikortti.
Jäimme kaipaamaan hieman enemmän dynaamista kontrastia ja ylä-ääniä.
Lue koko testi

Klipsch PowerGate

Täydellinen viihdekeskus

Eniten liitäntävaihtoehtoja tarjoaa Klipschin monihuonevahvistimelta. Ja se on muutenkin hyvä.

Tuki kaikille kuviteltaville musiikkipalveluille löytyy, ja vahvistimeen saa kiinni levysoittimenkin! Soundi on vahva ja pysyy hyvin kasassa.
Kilpailijoilla on rajumpaakin bassoa, ja olisimme toivoneet enemmän ilmaa ja tilaa soundiin.
Lue koko testi

EC Living Rena SA-1

Hienostunutta hifiä

Hifikokemuksen hiomisessa harva on kunnostautunut kuten Electrocompanietin EC Living -sarjan vahvistin.

Ääni on avoin ja vivahteikas ja vahvistin näyttää ylelliseltä. Sovellus toimii suurimman osan ajasta hyvin.
Joillakin kilpailijoilla on enemmän ytyä bassossa eikä sovellus ole aina nopein. Kaiutinliitännät ovat hämmästyttävän muoviset.
Lue koko testi

Yamaha WXA-50

Vastinetta rahoille

Yamahan vahvistimessa on tuki tärkeimmille musiikkipalveluille ja sen MusicCast-järjestelmä kuuluu alan helppokäyttöisimpiin.

Käyttäjäystävällisyyteen on todella panosettu, ja sovellus on nopea ja joustava. Soundi antaa kaiutinten sanoa viimeisen sanan ja hinta on kohdillaan.
Dynamiikkaa ja resoluutiota saisi olla enemmänkin, ja joillakin kilpailijoilla riittää enemmän voimaa.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top