annonse
annonse

Testissä: Tivoli Audio Model One Digital + Cube + Sub

Tivolin radio stereona

Tivoli Audion digipöytäradion äänenlaatu paranee lisäämällä kaiuttimia, mutta samalla nousee hintakin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Houkutteleva ulkonäkö puuviiluviimeistelyineen. Täyteläinen ja lämmin soundi Bluetoothilla ja wifillä. Subwoofer parantaa ääntä huomattavasti.
Tumma ja puuroutuva sointi, johon tulee häiriötä, kun volyymi nousee. Sovelluksen käyttäjäystävällisyydessä olisi hieman parannettavaa.
annonse

Tivoli Audion radion digiversio on saanut päivityksen. Model One Digitaliksi kutsuttu malli oli testipöydällämme viime vuonna. Silloin totesimme, että äänenlaadussa oli liikaa puutteita, jotta laite olisi päässyt radioiden kärkikastiin.

Malli ei myöskään ollut järin käyttäjäystävällinen, ja esimerkiksi verkkoon yhdistäminen oli niin hankalaa, ettei radion käyttö toivomallamme tavalla onnistunut.

Se oli sääli, sillä idea on houkutteleva: pieni pöytäradio, jota voi käyttää muiden verkkoon liitettyjen laitteiden kanssa monihuonejärjestelmän osana, voisi olla todella näppärä ratkaisu moneen kotiin.

Mutta sitten voikin tehdä kuten me teimme tässä testissä ja kytkeä langattoman Cube-kaiuttimen radioon, jolloin mono-äänestä tuleekin stereo. Ratkaisu toimii hyvin isoissa tiloissa, sillä kaksi 3-tuumaista kaiutinta antaa täyteläisemmän soundin kuin yksi.

Vieläkin parempi ratkaisu on yhdistää radioon lisäksi uudempi Model Sub, jossa on nimensä mukaisesti bassokaiutin. Malli on varsin kompakti, etten sanoisi lättänän puoleinen. Se nimittäin sopii melkein mihin vain kokonsa puolesta, ja sen voi myös ripustaa seinälle.

Pieni Cube-kaiutin ja subwoofer nostavat Tivoli-radion äänen uudelle tasolle. (Kuva: Tivoli Audio)

 

Stereoääni

Oikeastaan stereota varten tarvitaan vain yksi Model One Digital, sillä sen 2.1-järjestelmä toimii käytännössä kuin stereot. Sovelluksen käyttö on silloin melko helppoa, ja musiikkia voi striimata kotiverkosta tai Bluetoothin kautta.

Langattomassa monihuonejärjestelmässä voidaan soittaa useita laitteita samanaikaisesti. Se ei vain onnistukaan ihan niin helposti kuin luulisi, kuten myöhemmin käy ilmi.

Kompaktia radiota saa useissa väreissä, mutta puuviiluviimeistely näyttää tyylikkäimmältä. Laitteessa on irrotettava antenni. Sovelluksessa on tuki Spotifyn ja Tidalin tyyppisille suoratoistopalveluille. Laitetta voi käyttää pelkkänä radionakin, jolloin äänensiirto tapahtuu Bluetoothin kautta. Silloin ei tarvita lainkaan wifi-asennusta.

Käyttö

Ensimmäistä kertaa Tivolin radiota testatessamme kesti sen yhdistäminen wifiin todella kauan. Päivitetty versio (2.1) toimii paremmin, mutta erillisen kaiuttimen ja subwooferin astuminen mukaan kuvioihin monimutkaistaa asioita jälleen.

Minun piti käynnistää sovellus uudelleen moneen kertaan ennen kuin sain radion yhdistettyä Cubeen ja Model Subiin. Sen jälkeen hommat sujuivat melko mukavasti, mutta täytyy sanoa, että Spotifyn ja Tidalin integroinnissa on puutteensa. Sovellus päivittää albumit ja soittolistat melko hitaasti, ja senkin jälkeen sovellus ei aina tiedä albumin nimeä enempää. Kappaleen esittäjästä sillä ei esimerkiksi näytä olevan tietoa.

Yksikseen Model One Digital toimii hyvin wifin ja Bluetoothin kanssa sekä FM/DAB-radiona, mutta muiden laitteiden yhdistäminen siihen sotkee kuviot.

Äänenlaatu

Tivoli ei juuri ole muutellut Model One Digitalia, vaan sen soundi on yhä hieman liian tumma, joskin pieni diskantin lisäys tekee äänestä vähän valoisamman. Tästä näkökulmasta katsottuna radio muistuttaa paljon monia muita testaamiamme pöytäradioita.

Olisin kaivannut soittimiin enemmän tarkkuuta, keskirekisteriin selkeyttä ja parempaa erottelevuutta sekä lauluun että puheeseen. Ruark R1 mk3 tai Geneva Classic S kuulostavat avoimemmilta, tarkemmilta ja tasapainoisemmilta, mutta Cube ja Model Sub tekevät Model One Digitalin äänikuvasta aivan erilaisen.

On sanottava että yksinään Cube kuulostaa latteammalta kuin itse radio, ja kun nämä kaksi laittaa yhteen (wifillä, johtoja ei ole) stereopariksi, muuttuu äänen luonne hyvin toisenlaiseksi.

Model Sub on langaton, mutta siinä on myös linjasisääntulo, jonka avulla sen saa kiinni muihinkin laitteisiin. (Kuva: Tivoli Audio)

 

Subwoofer Model Sub ei ole lainkaan pöllömpi lisä kokonaisuuteen. Siinä on yksi aktiivi- ja kaksi passiivielementtiä, jotka tarjoilevat runsaasti bassoa kuulostamatta sotkuiselta. Sub todella parantaa kokonaisuuden äänenlaatua. Verrattuna Revo SuperSystemiin Tivoli kuulostaa rajummalta, mutta sitä ei voi soittaa yhtä korkealta. Jos volyymiä nostaa, ääni alkaa rahista ja vääristyä.

Kallis järjestelmä

Radion laajentaminen kunnon stereoiksi subwooferin kanssa voi tuntua hyvältä idealta, mutta silloin järjestelmän pitäisi toimia tätä paremmin. Soundi on täysin hyväksyttävissä, kun kyseessä on 3-tuumainen kaiutinelementti vahvistettuna lisäkaiuttimella ja subbarilla. Kokonaisuuden rajat tulevat kuitenkin pian vastaan, eikä sovellus ole muuttunut päivityksenkään myötä kovin käyttäjäystävlliseksi. Paljon parannettavaa siis on. Näiden kolmen laitteen – Model One Digitalin, Model Cuben ja Model Subin – yhteenlaskettu hinta antaisi odottaa paljon enemmän kuin mitä kokonaisuus tarjoaa.

Faktat & Rating:
 • Wifi ja Bluetooth

  Monihuonejärjestelmä

  FM/DAB+

  Spotify Connect, Tidal, Deezer

  Ohjaus sovelluksella

  Irrotettava antenni

  Langaton aktiivi-subwoofer

  Langaton aktiivikaiutin

  Verkkosivusto: tivoliaudio.fi

  Hinta: 950 €

  Manufacturer:
  Tivoli Audio
  Import:
  Tivoli Audio

  Uusimmat testit:

  Todellinen musiikkinautinto

  Joidenkin vahvistimien kohdalla on pakko tehdä kompromissi tehojen ja resoluution välillä, mutta Bluesound tarjoaa lähes täydellisesti molempia.

  Voimaa ja hyvää soundia

  Heosin pienessä vahvistimessa riittää potkua!

  Täydellinen viihdekeskus

  Eniten liitäntävaihtoehtoja tarjoaa Klipschin monihuonevahvistimelta. Ja se on muutenkin hyvä.

  Hienostunutta hifiä

  Hifikokemuksen hiomisessa harva on kunnostautunut kuten Electrocompanietin EC Living -sarjan vahvistin.

  Vastinetta rahoille

  Yamahan vahvistimessa on tuki tärkeimmille musiikkipalveluille ja sen MusicCast-järjestelmä kuuluu alan helppokäyttöisimpiin.

  Edullista minihifiä

  Yamahan soitin toimii erinomaisena kakkosstereona.

  Kaikki tarvittava

  Pure pystyy samaan kuin Hama, mutta näyttää paremmalta.

  Melkein täydellinen

  Technicsin soittimessa on lähes kaikki tarvittavat ominaisuudet ja todella hyvä soundi.

  Nätti pikkujätti

  Comon stereosoitin tarjoaa koko paketin monihuonesoittoineen kaikkineen.

  Brittityyliä

  Ruark onnistuu tärkeimmässä, mutta kyykkää joissakin vähemmän tärkeissä.

  Paljon toimintoja, vähän viehätysvoimaa

  Digiradio, CD-soitin, Spotify ja mahdollisuus monihuonesoittoon – kuulostaa hienolta, mutta ne eivät riitä.

  Stereot kirjahyllyyn

  Uudenlaiset pikkustereot mahtuvat pieneen tilaan, eikä koon vuoksi tarvitse tinkiä äänenlaadusta tai ominaisuuksista.
  Shure SRH940
  Testissä
  Työkalu studioon

  Shuren referenssikuulokkeet sopivat myös ammattilaisten studiokäyttöön.

  Audio-Technica ATH-AD900X
  Testissä
  Kaikin puolin ilmava

  Audio-Tehnica vakuuttaa ilmavuudellaan niin fysiikan kuin äänen puolesta.

  AKG K550 MKIII
  Testissä
  Yllättävän tarkka

  AKG:n suuret ja tyylikkäät kuulokkeet kaivavat musiikista uusia yksityiskohtia.

  Sony MDR-1AM2
  Testissä
  Höyhenenkevyttä mukavuutta

  Pyöreä ja miellyttävä ääni sopii rentouttavaan nautiskeluun etenkin kännykästä kuunneltuna.

  Meze Audio 99 Classics
  Testissä
  Iso hurmuri

  Mezen puukuulokkeet tarjoavat lämmintä soundia.

  Grado Prestige SR325e
  Testissä
  Nostalgiamatka ensimmäisessä luokassa

  Grados Prestige -kuulokkeet tarjoavat upeaa äänenlaatua matkalla tyylikkäisiin Mad Men -tunnelmiin.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  Ääni & Kuva

  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts