annonse
annonse

Testissä: 4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Tavallisesti gaming-tuote ja kallis hinta ovat erottamattomat kumppanit. Jos haluaa huipulle, pitää luottokortin olla mieluusti kultamallia. Ikävä kyllä me kaikki emme voi olla ammattilaispelaajia, joilla on rahaa ja tarvetta kaikkein hienoimpiin pelilaitteisiin. Niinpä pyysimme valmistajilta testiin parhaat edulliset mallinsa – asetimme hinnan noin 1 500 euron kieppeille eli noin puoleen siitä mitä kalleimmat mallit maksavat. Alennuksen myötä tulee muutamia rajoitteita, mutta ei itse asiassa lainkaan niin paljon kuin luulimme. Käytännössä kaikki tämän testin koneet ovat riittävän nopeita useimmille peleille kohtuullisella resoluutiolla ja grafiikoilla. Itse asiassa paikka paikoin edullisemmat mallit jopa hakkaavat aiemmin tänä vuonna testaamamme tehopelikoneet.

(Lähes) huippuluokan graffat

Näytönohjain on pelikoneen tärkein osa – ja kallein. Niinpä joudumme heti alkuun pettymään. Huippumalleista löytyvän Nvidia GeForce GTX 1080:n sijaan testikannettavissamme on GTX 1060. Se tarkoittaa suurin piirtein puolet heikompaa graafista suorituskykyä kuin GTX 1080 -näytönohjaimella. Se riittää silti, kunhan ei vaadi uusimpia pelejä 4K-resoluutiolla.

Näyttö

Mistä päästääkin näyttöön. Periaatteessa näytöt ovat samaa luokkaa kuin kalliimmissakin koneissa, eli Full HD. Uutta on kuitenkin se, että edullisemmat mallit ovat hypänneet nopeudessa ylöspäin. Paras pääsee päivitystaajuuteen 144 Hz.

Prosessori ja RAM

Prosessoripuolella on tapahtunut sukupolvenvaihdos. Osassa kannettavista on 8. sukupolven Intel Core i7-8750H, jossa on kuusi ydintä. Tämä tarkoittaa sitä, että tämän päivän edullisemmissa malleissa on enemmän suoritustehoa kuin viime sukupolven huippumalleissa! RAM-muistin määräksi on vihdoin vakiintunut 16 GB.

Tallennus

Kaikissa tämän testin laitteissa on nopeasti käynnistyvä SSD-levy ja perinteinen kovalevy raskaita asennuksia varten. Luksusmalleihin verrattuna SSD edustaa yleensä hitaampaa mallia.

Testistä

Pelikannettavia kannattaa tietenkin testata pelaamalla raskaita 3D-pelejä, joten haastoimme kokelaat uusilla ja suosituilla nimikkeillä. Vaikka emme operoikaan huippuluokassa, odotamme peleiltä loistavia tuloksia, etenkin kun Full HD -resoluutio ei aseta tiukkoja vaatimuksia. Teimme lisäksi erilaisia mittauksia tavallisilla testiohjelmillamme GeekBenchillä, CineBenchillä, 3DMarkilla ja suomalaisen Futuremarkin kehittämällä PC Markilla. SSD-levyjen nopeutta testataan HD Tachilla. Grafiikoiden lisäksi paneuduimme myös muihin ominaisuuksiin, joita yleensäkin kannettavista tarkastelemme: ergonomiaan, painoon, äänekkyyteen ja näytön laatuun.