annonse
annonse

Testissä: Sony Cyber-shot RX10 IV

Tyyris superkamera

Sony on tehnyt parhaasta superzoomkamerastaan vieläkin paremman, ja siitä saa kyllä pulittaakin pitkän pennin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Entistä tarkemmat kuvat nopealla automaattitarkennuksella ja äärimmäisellä kuvanopeudella tekevät tästä lähes täydellisen superzoomkameran.
Luokkansa kallein kamera.
annonse

Sony on tehnyt uuden version parhaasta superzoomkamerasta, jonka olemme tähän mennessä testanneet. RX10 III on saanut seuraajan RX10 IV:stä, eikä menestymallia ole suuremmin näpelöity. Silti kamera on paikoin vieläkin parempi kuin ennen.

Kameran edellinen versio – joka on yhä myynnissä – on poikkeuksellisen onnistunut keitos, joka koostuu 25x zoomista, korkeasta kuvanlaadusta ja hyvästä käytettävyydestä. Mutta täydellinen se ei ole.

25-kertaisen zoomin mahdollistavasta hämmästyttävästä optisesta suorituskyvystään huolimatta siinä on selkeitä virheitä, jotka Sony on nyt yrittänyt korjata tähän sarjan neljänteen malliin.

Uusi kamera ei kisaa vain RX10 III:n kanssa, vaan myös Canon PowerShot G3X:n ja Panasonic Lumix FZ2000:n kanssa. Niitä yhdistää kaksi oleellista seikkaa, eli suuri 1-tuumainen kuvakenno (13,2 x 8,8 mm) sekä tehokas zoom.

Kosketusnäyttöä voi kääntää ja tarkennus onnistuu etusormella.

 

Huomattavasti parempi autofokus

Neljännessä versiossa on samat 24–600 mm:n zoom f2,4–4 valovoimalla sekä optinen kuvanvakain kuin kolmannessakin. Samoin 20 Mp:n kenno, 4K-video, vedenkestävyys ja esimerkiksi 2,36 Mp:n elektroninen etsin ovat aivan vastaavat kuin viime vuoden mallissa.

Sarjakuvauksen nopeus on lähes tuplaantunut 14 ruudusta 24 ruutuun sekunnissa, jatkuvalla automaattitarkennuksella tietysti. Kuvanopeus yhdistettynä suljinaikaan 1/32 000 tekee kamerasta luokkansa nopeimman.

Toinen merkittävä parannus on vahvistettu autofokus, jossa on 315 tarkennuspistettä, jotka peittävät suurimman osan kuva-alasta.

Ja sen huomaa. Sony RX10 IV on merkittävästi RX10 III:a nopeampi. Ei vain kuvanopeudessa, joka mahdollistaa noin 250 JPEG-kuvaa ja 110 raakatiedostoa sarjassa – kunhan muistikortin nopeus vain riittää. Automaattitarkennusjärjestelmä on sama kuin Sony a9 -järjestelmäkamerassa, eli salamannopea ja tarkka. Nyt tarkennus on vihdoin kohdillaan ja sellainen kuin olisimme edeltäjältä jo toivoneet, ja ilahduttavasti myös sarjakuvauksessa kuvien terävyys on taattu.

Pieniä muutoksia

Ergonomialtaan juuri mikään ei ole muuttunut. Kameraan on lisätty kääntyvä kosketusnäyttö sekä tarkennusalueen valitseva nappi linssin viereen. Ohjauspyörää ei ole kameran takana. Olisi ollut kätevää muuttaa tarkennuspisteitä etsintä käyttäessä. Nyt se on tehtävä näytöltä sormella painellen, mikä ei ole yhtä käytännöllistä.

RX10 IV on suurempi kuin luulisi mutta sen ergonomia on hyvä.

 

Zoomiobjektiivista löytyy sekä zoom- että aukkosäädin ja lisäksi fokussäädin, jonka kyljessä on tarkennusnappi. Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että tarkennusasetuksessa on automaattiasetus ja aktiiviasetus jatkuvan (c) tai ensimmäisen kuvan tarkennuksen (s) lisäksi.

Kameran 4K-video tarjoaa yleensä 3840 x 2160 pikselin resoluutiota ja se tukee ammattilaisformaatteja, kuten XAVC S -kuvaprofiilia ja SLog2/3-gammaprofiilia. Kuuloke- ja mikrofoniliitännät ovat tutut jo edeltäjästä. Slow motion -video onnistuu 1000 fps:n nopeuteen asti.

Kuvanlaatu

Odotetusti tallennuslaatu on 4K-videolla terävää ja kohinatonta, ja videoissa on hyvä kontrasti ja tasainen värintoisto. Huomattavasti paranneltu automaattitarkennus on vihdoin tehnyt mahdolliseksi käyttää nopeaa ja hiljaista tarkennusta kuvauksen aikana.

Taustavalaistu 20 Mp:n kenno luo still-kuviin yhtä teräviä yksityiskohtia kuin RX10 III:ssakin. Laatu ei ole merkittävästi parempi kuin Panasonic Lumix FZ2000:ssa, mutta Sonyn kameroiden Zeiss-optikka antaa optiselle suorituskyvylle pienen lisäpotkun.

Kromaattista väripoikkeamaa ei ole juuri lainkaan, häiriötä ei ole nimeksikään ja vinjetöintiä tapahtuu hyvin vähän, mikä todistaa hyvin korjaavasta zoomista.

Kohinaa ei näy häiritsevästi ISO 1600:n asti, ja se on niin hyvin hallinnassa, että vasta ISO 3200 on käännekohta. Kuvat ovat käyttökelpoisia vielä ISO 6400:ssa, mutta rakeisuus lisääntyy korkeilla ISO-luvuilla näkyvästi samalla, kun dynamiikka ja värikylläisyys heikkenevät.

Kallis yleiskamera

Sony RX10 IV -kameraa on päivittetty onnistuneesti tehden siitä parhaan testaamamme superzoomkameran. Kamerassa yhdistyvät valovoimainen 25x zoom luotettavaan kuvanlaatuun, 4K-videoon ja edeltäjäänsä huomattavasti parempaan kuvanopeuteen ja tarkennukseen. Tässä paketissa saa todella kaiken kerralla, mutta se myös maksaa. Paljon. Hinnan vuoksi on vaikea antaa täysiä pisteitä, vaikka kamera muuten onkin täydellinen.

Faktat & Rating:
 • Tyyppi: 20 Mp kompaktikamera 1-tuumaisella kennolla

  Objektiivi: 24–600 mm/f2,4–4,0

  Näyttö: 3-tuumainen LCD, 1,23 Mp

  Etsin: Elektroninen, 2,36 Mp

  Ominaisuudet: 4K/30p-video, wifi, Bluetooth, 24 kuvaa/s, 315 tarkennuspistettä, kääntyvä kosketusnäyttö, 4,5-portainen kuvanvakain, vedenkestävä

  Verkkosivusto: sony.fi

  Hinta: 2 100 €

  Manufacturer:
  Sony
  Import:
  Sony Suomi

  Uusimmat testit:

  Aloittelijan Canon

  Jätä peililliset järjestelmäkamerat kauppaan - Canon EOS M50 on parempi valinta useimpiin tarpeisiin.

  Terävää Carl Zeiss -laatua Sonyyn

  Sonyn valovoimainen normaaliobjektiivi on lähes täydellinen. Se näkyy myös hinnassa.

  Huikein ammattilaiskamera

  Kaikilla osa-alueilla onnistuva kamera lienee fantasiaa, mutta Nikon D850 ei kyllä jää kauaksi.

  Erinomainen muotokuvaobjektiivi

  Sonyn paras muotokuvaobjektiivi ilahduttaa myös hinnallaan.

  Kännykkäkameroista nopein

  Sony nappaa kuvan liikkuvasta kohteesta paremmin kuin kukaan ja sen slow motion -video on häikäisevän hyvä.

  Tukevasti valtaistuimella

  Jos se ei ole rikki, ei ole syytä tehdä dramaattisia korjauksia

  Laajakuvalla lisää laatua

  Ryhmäkuvat onnistuvat ongelmitta, ja kuvaaminen yleisömeressä sujuu paremmin kuin kellään muulla

  Uudenlaisia mahdollisuuksia

  Kaksoiskenno tarjoaa luovia mahdollisuuksia, mutta automatiikka ei aina pysy perässä.

  HTC – huipulla jälleen

  Muutaman kompastuskiven jälkeen HTC on onnistunut hoitamaan kameraongelmansa kuntoon.

  Zoomaa lähemmäs!

  Hyvä arkikamera on varustettu telelinssillä, joka pystyy ottamaan kuvia, joihin muut kännykät eivät kykene.

  Parhaat kännykät kuvaamiseen

  Älypuhelinten kehitys on huimaa, ja tämän vuoden mallit ottavat parempia valokuvia kuin vielä koskaan ennen.

  Daavid haastaa Goljatin

  Uusi a9-kamera tekee Sonystä vihdoin kameramaailman valtiaita.
  Shure SRH940
  Testissä
  Työkalu studioon

  Shuren referenssikuulokkeet sopivat myös ammattilaisten studiokäyttöön.

  Audio-Technica ATH-AD900X
  Testissä
  Kaikin puolin ilmava

  Audio-Tehnica vakuuttaa ilmavuudellaan niin fysiikan kuin äänen puolesta.

  AKG K550 MKIII
  Testissä
  Yllättävän tarkka

  AKG:n suuret ja tyylikkäät kuulokkeet kaivavat musiikista uusia yksityiskohtia.

  Sony MDR-1AM2
  Testissä
  Höyhenenkevyttä mukavuutta

  Pyöreä ja miellyttävä ääni sopii rentouttavaan nautiskeluun etenkin kännykästä kuunneltuna.

  Meze Audio 99 Classics
  Testissä
  Iso hurmuri

  Mezen puukuulokkeet tarjoavat lämmintä soundia.

  Grado Prestige SR325e
  Testissä
  Nostalgiamatka ensimmäisessä luokassa

  Grados Prestige -kuulokkeet tarjoavat upeaa äänenlaatua matkalla tyylikkäisiin Mad Men -tunnelmiin.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  Ääni & Kuva

  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts