Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Sony a7R III

Kaikki oikein

Sony on ruksinut kaikki tärkeät ominaisuudet ja tehnyt tähän mennessä parhaan järjestelmäkameransa.

Julkaistu 18.01.2018 - 16:59
Sony a7R III
Lasse Svendsen

Jos tosissaan valokuvaamiseen suhtautuva kuvaaja etsii uutta järjestelmäkameraa, ei Sonya voi ohittaa. Kymmenen vuotta sitten Sonyn ottaminen puheeksi saattoi aiheuttaa vielä olankohautuksia, mutta nykyään valmistaja on vakavasti otettava kilpailija. Siitä Sony a7r III on varsin mainio todiste.

Sillä tämä kamera on parhaita koskaan testaamiamme – siitäkin huolimatta, että Sony on toiminut kameramarkkinoilla suurin piirtein yhtä kauan kuin Tesla autojen parissa.

Tarkkaavaiset lukijat voivat muistaa, että sanoimme samoin myös viime vuonna testaamistamme Sony a9:stä ja Sony RX100V:stä. Se kuvaa hyvin sitä, millaisen loikan Sony on tehnyt ensimmäisestä Alpha 100 -kamerastaan vuodelta 2006 tähän päivään.

Mainos

Sonysta on tullut ennätysajassa todellinen haastaja alan konkareille Canonille ja Nikonille, ja lähes kaikissa hintaluokissa, Viimeisimpänä Sony on valloittanut ammattilaistason, jossa edellä mainitut jätit ovat hallinneet kahdestaan markkinoita.

Sony a9 oli Sonyn ensimmäinen malli, joka pystyi haastamaan Canon EOS 1DX II:n ja Nikon D5:n, ja se hakkasi molemmat kuvanopeudellaan 20 fps (frames per second).

Nyt on a7r III:n vuoro käydä Canon EOS 5Dsr:n ja Nikon D850:n kimppuun.

highres Sony a7R Mark III bak 27670
(Kuva: Sony)

 

Luokkansa nopein

Sonyn uusi malli on jopa 10 fps:n kuvanopeudellaan (28 pakkaamatonta raakatiedostoa tai 76 pakattua RAW- ja JPEG-kuvaa sarjassa) ja paremmalla kuvankäsittelyllään nopeampi, helpompi ja kehittyneempi kuin useimmat markkinoilla olevista kameroista. Se on myös ensimmäinen testaamamme kamera, joka on kuvanlaadultaan tasaveroinen Nikon D850:n kanssa – eli parhaan testaamamme järkkärin.

Sony haastaa Nikonin nyt kaikessa, minkä tämä on hanskannut hyvin.

Jos laittaa nämä kaksi kameraa vierekkäin, huomaa kuinka peilittömämpi Sony on. Siitä huolimatta se on monilla alueilla yhtä edistyksellinen. 42 megapikselin kenno (D850:ssä on 45 Mp) ilman alipäästösuodinta, valoherkkyys ISO 32000:n saakka (D850:ssa ISO 25600:n saakka), etsimen suurennus, valomittausherkkyys, sisään- ja ulostulot, korttipaikkojen määrä, vedenkestävyys ja 4K-video – näissä asioissa kamerat ovat lähes identtiset.

Ainoa etu Nikonilla on akunkesto. 1 840 kuvaa yhdellä latauksella ylittää roimasti Sonyn 530 kuvaa. Jos parempi akunkesto on tarpeen, saa VG-C3EM-pystykädensijaan sijoitetulla kahdella Sony NP-FZ100-akulla tuplattua kuvamäärän.

Sonylla taas on parempi kuvanopeus (10 kuvaa/s vs. Nikonin 7 kuvaa/s), ei blackoutia etsimessä sarjakuvatessa ja sisäänrakennettu kuvanvakain.

Kamerassa on kaksi SD-muistikorttia, joista toiseen käy nopeampi ja paremmin 10 fps-nopeudelle ja K-videolle sopiva UHS-II-kortti. 5-akselinen kuvanvakain tarjoilee 5,5-portaisen kompensaation.

Sony a7r III -kamerassa on monta parannusta edeltävään malliin a7r II. Esimerkiksi nopeus, akunkesto ja akunkesto elvistelevät kovemmilla luvuilla.

Sony a7R Mark III kort 27671
Kaksi korttipaikkaa, mutta vain yksi UHS-II-paikka.

 

Merkittäviä parannuksia

Kamera tallentaa 14-bittisiä pakkaamattomia kuvatiedostoja, jotka mahdollistavat syvemmät värit ja paremman dynamiikan. Se käyttää niin kutsuttua super 35 -näkymää 5K-videosyötteestä kuvatessaan 4k/25p-laadulla. Siinä on myös useita videoprofiileja, kuten S-log 2 ja 3, samoin kuin vahvistettu automaattitarkennusalgoritmi live- ja videotallennukseen.

Kamera ei kuvaa aitoa 10-bittistä videota, vaan suorittaa 8-bitistä 4:2:0:aa sisäisesti tai muuntaa 8-bittisen 4:2:2:n ulkoisesti HDMI:n kautta. Kaikkein vaativimmille kuvaajille tämä on rajoite, mutta muita se estä.

Yksi tärkeimmistä ja ilmeisimmistä parannuksista on kameran 425 pisteen autofokus (399 vaihepistettä). Se on salamannopea, äärimmäisen tarkka ja kivana lisänä siinä on silmätarkennus, joka tarkentaa lähimpään kuva-alueella näkyvään silmään.

Se toimii niin hyvin, että hää- ja muotokuvaajilla on syytä riemuun. Tarkennus seuraa kohdetta virheettömästi testissämme, mutta Sony a9 on edelleen nopein kamera liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Näyttöä voi käyttää etsimenä, mutta se laskee kuvanopeuden 8 kuvaa/s.

Takaa löytyvä ohjaustikku on tervetullut uudistus. Sen avulla fokuspisteen siirtäminen tai niiden ryhmittäminen onnistuu niin, että kamera tarkentaa kohtaan, jonka kuvaaja haluaa tarkaksi. Tarkennuspisteitä voi ohjata myös sormella, kun kamera on live-tilassa tai kuvaa videota.

Sony a7R Mark III topp 27673
Vasemman yläkulman olisi voinut hyödyntää paremminkin, mutta kädensijasta saa sentään hyvän otteen.

 

Entistä ergonomisempi

Kamera on siis edeltäjäänsä paljon nopeampi, mutta se myös tuntuu kädessä paremmalta. Kädensija on suurempi, kamera on kasvanut hieman ja siinä on enemmän tilaa sormille. Kamera on silti pieni verrattuna Nikonin D850:aan, eikä kaikkia ergonomian asettamia haasteita ole onnistuttu ratkaisemaan.

Säänkestävässä kamerassa ei ole ohjainpyörää kuten a9:ssä etsimen vasemmalla puolella, siinä ei ole näyttöä päällä kuten D850:ssa, eikä edessä ole ohjelmoitavia nappeja. Sen sijaan päältä löytyy kaksi ja takaa yksi. Lisäksi monet napeista ja valikkopyörän asetuksista voi määrätä itse.

On makukysymys, pitääkö enemmän Nikonin vai Sonyn tuntumasta. Itse pidän Nikonin tavasta omistaa tärkeille ominaisuuksille omat nappinsa ja kohtansa valikkopyörästä. Sonyn kamerassa pitää painaa ensin Fn-nappia ennen kuin voi vaihtaa selata näytön valikkoa ja vaihtaa asetuksia.

Sony on myös siistinyt valikkonsa, jotka ovat nyt edeltäjäänsä selkeämpiä. Tarkennuksen hienosäätäminen, tarkennusherkkyyden valinta ja satojen muiden asetusten tekeminen onnistuvat rohkealta kuvaajalta.

Mainitsemisen arvoista on sekin, että kamerasta löytyy niin kuuloke- kuin mikrofoniliitäntä sekä USB 3.1, jonka ansiosta tiedonsiirto käy USB 2:a nopeammin.

Ohjainpyörässä on kolme muistipaikkaa, joihin voi valita eniten käyttämänsä ominaisuudet. Ikävä kyllä pyörässä on lukitusnappi, jota on pidettävä pohjassa voidakseen kääntää sitä. On/Off-nappi olisi ollut kätevämpi!

highres terminals Sony a7R Mark III 27672
HDMI, mikrofoni ja kuulokeliitäntä: täydellinen kamera ammattilaisvideoihin.

 

Laadukkaammat kuvat

Tässä vaiheessa on hyvä kertoa, että kameran mukana tulee Capture One Express, joka meistä paras kuvaohjelma. Sen voi korottaa Pro Edition -versioon, jos tarvitsee useampia liitäntävaihtoehtoja (tethering).

a7r III sopii nimittäin niin studioon kuin uloskin. Mikäli 42 Mp:n resoluutio ei jostain syystä riittäisi, voi kameran asettaa korkearesoluutiotilaan. Silloin kamera tekee neljä valotusta ja muuttaa jokaisen välissä pikselinleveyttä. Kuvat on ladattava tietokoneelle ennen lopputuloksen näkemistä. Mutta sitten työstettävää riittääkin 169,6 Mp:n verran.

Käytännössä tämä ominaisuus tarjoaa hieman parempaa dynamiikkaa ja vielä paremmat yksityiskohdat. Pitkällä valotuksella kohinaakin syntyy vähemmän, vaikkakaan siitä ei ole muutenkaan vaivaa.

Onneksi a7r III onnistuu rakeisuuden vähentämisessä yhtä hyvin kuin Nikon D850. Molemmissa kohinaa näkyy yhtä paljon ISO 6400:een asti – mikä on kohinan kannalta parempi kuin millään muulla testaamallamme. Sonyn kamera vetää hitusen pidemmän korren ISO 12800:ssa ja 25600:ssa.

Dynamiikka on aina ollut Nikonin vahvuus. Sony a7r III on ensimmäinen, joka onnistuu siinä yhtä hyvin. Ja paremminkin kuin mikään testaamamme.

Eniten ilahduttaa värintoiston korjaaminen. Jälleen yksi Nikonin taito, jonka a7r III on omaksunut luonnollisemmilla ja kylläisemmillä sävyillä kuin aiemmissa Sonyn kameroissa. Ei ole väliä, valitseeko JPEG-tiedoston vai raakatiedoston: värejä ei tarvitse korjailla jälkikäteen.

Videoiden laatu vakuuttaa 4K:na, mutta myös 1080 HD -laadulla, ja Sony a7r III on ehkä vielä parempi ammattilaisvideokuvaamiseen kuin a7s II.

iStock 593303010 1 27678 iStock 593303040 27677 Male portrait Sony a7R Mark III Lasse Svendsen 27676 Female portrait Sony a7R Mark III Lasse Svendsen 27675
<
>
(Kuva: Sony)

 

Luokkansa paras kamera

a7r III on Sonyn paras kamera kuvaajille, jotka työskentelevät niin studiossa kuin kentälläkin. Liikkuvia kohteita metsästävän kannattaa tutustua a9-malliin, joka on nopeampi ja ergonomisempi, mutta kaikkien muiden ammattilaisten ja harrastajien kannalta a7r III on lähes täydellinen kamera. Ei ole mitään, mistä se ei suoriutuisi. Kuvanlaatu on parhainten järjestelmäkameroiden tasolla. Kaikki muukin on tehty niin hyvin ja laadukkaasti, ettei tässä auta muuta kuin ripotella Sonyn kameran päälle kaikki mahdolliset tähdet valikoimistamme.

Ääni & Kuva kiteyttää

Huomattavasti parantunut kuvanlaatu, nopeus ja akunkesto. Salamannopea autofokus, erinomainen 4K-video ja entistä käyttäjäystävällisempi. Hidas käynnistymään, ei raakatiedostojen muunninta, siirto SD-kortille sujuu laiskasti. Vain yksi UHS-II-korttipaikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top