Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Bang & Olufsen Beovision Horizon

Ylellistä minimalismia

Bang & Olufsenin uusin televisio voi tuntua kalliilta, mutta se tarjoaa paljon ominaisuuksia.

Julkaistu 24.04.2017 - 14:51
Bang & Olufsen Beovision Horizon
Audun Hage

On niitä, joille television paikka on ehdottomasti olohuoneen keskipisteenä. Ja niitä, joille sen musta ruutu on pakollinen paha, joka mielellään saisi olla piilossa, kun televisiota ei katsella. Ja sittten on niitä, jotka haluavat television joka huoneeseen kaikilla herkuilla.

Bang & Olufsenin asiakkaina on kaikentyyppisiä televisionkatselijoita, joita yhdistää oikeastaan vain se, että he haluavat jotakin ekstraa. Kokemuksemme esimerkiksi BeoVision 11 – ja BeoVision Avant -malleista on osoittanut, että merkin design, materiaalit ja kuvan- ja äänenlaatu ovat parasta mahdollista laatua. Laadusta saa tosin maksaakin.

Tuumakohtaisina euroina mitattuna B&O:n televisiot ovat markkinoiden kalleimmasta pasta, ja rako tavallisiin laitteisiin tuntuu yhä kasvavan. Jopa halvimman mallin, BeoVision Horizonin, hinnalla saisi kolme–neljä Samsungin saman kokoluokan töllötintä. Paha pala purtavaksi, vaikka lompakko olisikin paksu. Kysymys kuuluukin: onko se hintansa väärti?

Mainos

Horizon

BeoVision Horizon on B&O:n uusin 4K-tv. Sen on tarkoitus olla halvempi, kompaktimpi ja joustavampi vaihtoehto isommille BeoVision-malleille. Yhdessä BeoVision 14 -lippulaivamallin kanssa Horizon on myös B&O ensimmäinen malli, joka pohjautuu Android Smart tv -alustalle.

Horizonia saa 40- ja 48-tuumaisena. Sen design on huomattavasti hillitympi ja retrompi kuin BeoVision 14:llä ja Avantilla. Ruutu ei ole kaareva eivätkä moottoroidut kaiuttimet laskeudu, kun tv:n laittaa päälle. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista. Näyttöä ympäröi harjatusta, mustaksi anonisoidusta alumiinista tehty kehys, samoin kaiuttimia varten tehtyjä aukkoja. Takaosan muovisuudesta huolimatta Horizon tuntuu ja näyttää taatulta B&O-laadulta.

Horizonin saa asennettua monenlaisilla kiinnikkeillä. Suurin osa varmastikin ripustaisi sen seinälle. Vaihtoehtona on myös vaunu, jonka käännettävä taso on varsin tyylikäs, mutta pyörät tuovat muistoja menneestä. Testiversiomme mukana tuli Easel-teline, johon asetettuna televisio nojaa yhdeksän asteen kulmassa taaksepäin. B&O:n alihankkijalta STB Bracketsilta on saatavilla vielä useita muita erikoistarvikkeita, kuten tasoja viritinvahvistimille ja Blu-ray-soittimelle.

BViHorizon 16FL 09 5027x
Kuva: B&O

 

Enemmän kuin televisio

Televisiot ovat aina olleet tärkeä tuoteryhmä Bang & Olufsenille. Tietyssä mielessä tv:t edustavat B&O:n ydinosaamista: sisältäähän tv kaiuttimet, lähteen valinnat ja muut monihuonejärjestelmän ominaisuudet. Tämä on syytä pitää mielessä, kun vertaa B&O:n hintoja muihin laitteisiin.

Sisäänrakennettujen kaiuttimien lisäksi Horizonissa on sisäänrakennettu 7.1-kanavainen surround-dekooderi. Sen ansiosta audiojärjestelmän voi kasvattaa jopa kahdeksan kaiutinta käsittävään kotiteatteriin etu- ja takakaiuttimineen sekä erillisine subwoofereineen. Horizon on suunniteltu yhdistettäväksi B&O:n aktiivikaiuttimiin joko kaapelilla (Powerlink) tai langattoman Wisa-yhteyden avulla. Toisin sanoen kokonaisuudesta saa rakennettua varsin vaikuttavan kotiteatterijärjestelmän, jota hallitaan kätevästi television kaukosäätimellä.

Käyttö ja ominaisuudet

Horizon markkeeraa myös B&O:n siirtymää Android-käyttöjärjestelmään. Sonyn, Philipsin, Grundigin ja monien muiden tapaan Bang & Olufsen on valinnut alustakseen Androidin, sillä valmistaja uskoo Androidilla olevan mahdollisuudet kohota Smart tv -alustojen johtavaksi tekijäksi.

Androidin huono puoli on sen hallitsevuus käyttäjäkokemuksen ja ohjauksen suhteen. Kun Horizonin laittaa päälle, ruutuun ilmestyy tuttu Bang & Olufsen -logo, mutta sen jälkeen television käyttäminen muistuttaa minkä tahansa Android-laitteen käyttämistä. Aloitusvalikko on Andoirdin standardi Googlen palveluineen. B&O on kuitenkin onnistunut tekemään oman versionsa asennus- ja toimintovalikoista, ja on yrittänyt parhaansa tuodakseen niihin oman ilmeensä. Asetusvalikko on selkeä ja sisältää runsaasti säätövaihtoehtoja. Androidin alustasta huolimatta tarjolla oleva sovellus ei ole ihan paras mahdollinen. Netflixin lataamisen pitäisi olla mahdollista, mutta me saimme vain ilmoituksen, jonka mukaan televisiota ei tueta. Kun otimme ongelman esiin Bang & Olufsenin kanssa, he neuvoivat käyttämään erillistä mediasoitinta suoratoistopalveluiden käyttämiseen. Tv:n takapuolelta löytyykin erityinen paikka Apple TV:tä varten, ja sitä voi myös ohjata suoraan kaukosäätimestä.

Horizon toimii B&O:n uuden BeoRemote One -kauko-ohjaimen kanssa. Se käyttää Bluetoothia perinteisen infrapunasignaalin lisäksi, mikä mahdollistaa kaksisuuntaisen kommunikaation television ja kaukosäätimen välillä. Niinpä enää ei tarvitse osoittaa kaukosäätimellä suoraan ruutua. Alumiininen BeoRemote One näyttää hyvältä, mutta sen napeissa ei ole yhtä hyvä tuntuma kuin edeltäjässään Beo4-kaukosäätimessä. Toisinaan onnistuimme hukkaamaan yhteyden säätimen ja television välillä, jolloin laitteet piti parittaa uudelleen – hankalaa.

3BViHorizon 16XX 01 5026x
Kuva: B&O

 

Kuvanlaatu

Olemme jo päätyneet siihen, että Horizonin design ja rakenne vastaavat odotettua laatua. Entäpä kuvanlaatu, joka kuitenkin on television tärkein piirre?

Horizonissa on monia B&O:n muista malleista tuttuja ominaisuuksia: ultra-HD LCD-näyttö juontaa juurensa BeoVision 14 -sarjaan, ja kuvankäsittelyn pitäisi myös olla samaa luokkaa isoveljensä kanssa, tiettyjä videoprosessointeja lukuun ottamatta. Näyttö on kalibroitu tehtaalla huolellisesti, ja sen valosensorit mittaavat ja säätävät ruudun kirkkautta olosuhteiden mukaan. Kuvanlaadun eteen on siis tehty paljon työtä.

Ensivaikutelma on, että Horizonin näytön kuvankäsittely ja skaalaus toimii erittäin hyvin. Kyseessä on, kuten sanottua, ultra-HD-näyttö, mutta jopa tavalliset HDTV-lähetykset näyttävät hämmästyttävän teräviltä ja yksityiskohtaisilta. Sarjat syttyvät todella eloon 40-tuumaisella ruudulla, vaikka nauhoitukset ovatkin pakattuja. Liikkeet näyttävät Horizonin ruudulla pehmeiltä ja sulavilta, ja suoriutuu nopeatempoisista jalkapallo- ja käsipallo-otteluista menettämättä fokustaan.

Mallissa on esiasetetut kuva-asetukset, kuten erityinen elokuva-asetus, joka huolellisesti hienosäädetty Rec 709 -standardille D65-valkopistein (6500 Kelviniä). Elokuvamoodissa värit ovat neutraalit ja varmastikin parhaita, joita olemme LCD-näytöltä todistaneet – ja tämä siis vieläpä tehdasasetuksilla. Horizon erottelee eri sävyt taidokkaasti, joten näyttöä voisi käyttää jopa kuvankäsittelyyn. Katselukulma on myös erinomainen, joten sivulta katsottunakaan värit eivät haalistu.

Horizon ei toisaalta vakuuta yhtä hyvin kirkkauden, kontrastin ja mustuuden suhteen. Näyttö ei tue High Dynamic Rangea (HDR) eikä siten pysty toistamaan HDR-materiaalia tummien ja vaaleiden alueiden lisäkontrasteineen.

Vaikka ruutu toistaa UHD-Blu-ray-elokuvia, kuten ”Revenant” ja ”Sicario” vaikuttavalla terävyydellä, jäävät muutamat pienet yksityiskohdat uupumaan. Se voi tuntua miinukselta, kun vertaa budjettiystävällisempiin televisioihin, kuten Samsung 55KS7005:een. Ero muihin high-end-LCD-televisioihin, kuten Panasonic TX-58DX900E:hen, tai LG:n OLED 65E6:een, on myös melko suuri puhtaan ja kirkkaan kontrastin suhteen. Näiden kilpailijoiden kohdalla on tosin sitten pärjättävä ilman B&O:n edistyksellsiä ominaisuuksia äänen saralla.

Äänenlaatu

Äänenlaatu on B&O:lla tavallisesti erinomainen. Horizonin sisäänrakennetut kaiuttimet ovat periaatteessa melko yksinkertaiset: kaksi 2,5-tuumaista täysrekisterielementtiä ja 30-wattinen vahvistin. Numerot eivät ehkä vaikuta paperilla kovin ihmeellisiltä, mutta käytännössä Horizon suoriutuu erittäin vakuuttavasti monenlaisesta televisiomateriaalista.

Testasimme muiden muassa televisiosarjaa ”Nobel”, jonka puheosuudet kuuluivat ihailtavan selkeinä. Vaikka erillinen bassoelementti puuttuukin, on musiikissa ja ääniefekteissä riittävästi bassoa, ja volyymin voi nostaa todella kovallekin ilman, että ääneen tulee säröä tai häiriötä. Uskallamme väittää, että pitäisi pulittaa aika sievoinen summa ulkoisesta soundbarista ennen kuin sen tarjoama äänenlaatu ylittäisi sisäänrakennettujen kaiuttimien laadun.

Horizonissa on toki paljon muitakin vaihtoehtoja kuin sisäänrakennettujen kaiuttimien käyttäminen. Televisioon voi halutessaan liittää erilliset surround-kaiuttimet. Testiä varten lainasimme neljä Beolab 17 -satelliittikaiutinta jalustalla sekä Beolab 19 -subwooferin. Aktiivikaiuttimissa on sisäänrakennetut vahvistimet ja ne voi liittää televisioon langattomasti.

Kokeilimme erilaisia yhdistelmiä aloittaen pelkästä subwooferista. Se antoi odotetusti reipasta lisäboostia bassoreksiteriin, ja ääntä voisi verrata parhaimpien soundbarien äänenlaatuun. Seuraavaksi lisäsimme kaksi Beolab 17 -kaiutinta sohvan taakse takakaiuttimiski. Ne loivat huomattavasti enemmän tilantuntua ja toistivat ääniefektit uskottavasti. Horizonin sisäänrakennetut kaiuttimet toimivat itse asiassa loistavina etukaiuttimina, kunhan ne saavat vähän jeesiä bassontuottoon.

Suurin ero syntyi tietysti kokonaisella 5.1-systeemillä, jossa Horizon toimi keskikaiuttimena ja vasemmalle ja oikealle kanavalle oli omat kaiuttimensa. Täysimittainen kotiteatterijärjestelmä maksaa maltaita, mutta samalla saa täydellisen ratkaisun, joka toimii loistavasti television kanssa. Koko järjestelmää voi ohjata tv:n kaukosäätimellä, ja pienen etäisyyden ja viiveen säätämisellä saimme täydellisen lip-syncin – asia, joka on usein vaikea saada kuntoon vaillinaisella kaiutinjärjestelmällä.

Johtopäätökset

BeoVision Horizon on pääsylippu B&O:n maailmaan. Televisio ei silti ole halpa: lähes viiden tonnin hintalapullaan malli saa varteenotettavia kilpakumppaneita varsin hyvällä kuvanlaadulla varustetuista edullisemmista televisioista. Kuvanlaatu on kuitenkin erinomainen useimman tv-materiaalin kohdalla. Myös äänenlaatu vakuuttaa, ja on vieläkin parempi, jos mukaan liittää erilliset kaiuttimet, kuten Beolab 17:n. Silloin kokonaisuus on hillitty, käyttäjäystävällinen ja tyylikäs kotiteatteri, joka hakee vertaistaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin hyvä kuva ja ääni. Edistykselliset laajennusmahdollisuudet. Smart tv toimii vakaasti ja nopeasti. Kallis 48-tuumainen tarjoaa eniten vastinetta rahoille, kun sitä käyttää osana laajempaa kokonaisuutta. Pitäisi liittää erilliseen soittimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top