Mainos
Mainos
Mainos
Vuoden parhaat kuulokkeet 2018-2019

Vi kjøper stadig flere typer hodetelefoner til forskjellig bruk. Slik finner du rett produkt for deg.

Parikymmentä vuotta sitten ihmiset omistivat yhdet, ehkä kahdet kuulokkeet. Nykyään useimmilla on kuulokkeet kännykkäänsä varten, mahdollisesti jopa langattomat. Musiikkiharrastajalla on kotona kupeilla varustetut kuulokkeet, joiden äänenlaatu tarjoaa oikeaa musiikkinautintoa. Paljon matkustavilla on lentomelua poistavat vastamelukuulokkeet. Salille tarvitaan hikeä ja kovaa menoa kestävät napit. Ei siis ihme, että iso osa kodinelektroniikkaa myyvistä kaupoista on varusteltu hyllykaupalla erilaisia kuulokkeita. Mutta mitkä sitä oikein valitsisi?

Musänörtti

Rakastaa musiikkia ja arvostaa äänenlaatua. On suoratoistopalveluiden kuten Spotifyn suurkuluttaja. Pitää kuulokkeita nojatuolissa istuessaan. Käyttää tietenkin kuulokevahvistinta. Musiikin harrastajien kannattaa seurata etenkin kuuloketestiemme highend-merkintöjä.

Kännykkäkuuntelija

Pitää kännykkää elämänsä tärkeimpänä laitteena. Käyttää kuulokkeita pelaamiseen sekä musiikin, podcastien ja elokuvien kuunteluun. Äänenlaatu ei ole ykköskriteeri, vaan kuulokkeiden helppokäyttöisyys, mukavuus, hinta ja se, että ne sujahtavat helposti taskuun painavat vaakakupissa enemmän. Perinteisesti on omistanut langalliset nappikuulokkeet, mutta kuulokeliitännän jäädessä harvinaisuudeksi, kannattaa panostaa langattomiin kuulokkeisiin. Askeleen pidemmälle haluava valitsee täysin langattomat kuulokkeet, mutta niitä on markkinoilla vielä melko vähän eivätkä useimmat ole tarpeeksi hyviä. Kannattaa harkita kevyitä over-ear-kuulokkeita, sillä nappikuulokkeet eivät ole kaikkien mieleen.

Urheiluhullu

Toiminta ja suorituskyky ovat kaikki kaikessa. Musiikkia käytetään tsempparina, ja rytmi mukautetaan treenien vauhtiin. Niinpä bassontoiston laatu on tärkeää. Mitkä tahansa nappikuulokkeet eivät käy, sillä kaikki eivät kestä liikkumisen hurmaa ja hikoilua, eikä äänenlaatu riitä. Nimenomaan treenaamiseen tarkoitetut kuulokkeet kestävät hikeä sekä huuhtelun lenkin jälkeen ja ne pysyvät päässä vaikka hyppisi kuinka.

Maailmanmatkaaja

Pitkillä lennoilla koneen jatkuva humina puuduttaa. Jos käyttää lennolla jaeltuja kuulokkeita viihdejärjestelmässä, joutuu äänenvoimakkuuden yleensä säätämään niin kovalle, että kuulon menetys on lähellä. Siksi tarvitaan erikoisvarustelua. Vastamelukuulokkeiden ansiosta kuulee, mitä elokuvassa sanotaan ja voi nauttia musiikista normaalilla volyymillä. Jos haluaa ottaa nokoset, luovat vastamelukuulokkeet ihastuttavan hiljaisen kuplan.

VUODEN PARHAAT KUULOKKEET
LANGATTOMAT KUULOKKEET - BASIC
Urbanears Plattan 2 BT

Lisää laatua, vähemmän euroja

| PRIS: 1.000 ,-
Web:

Hinta: 100 €

Verkkosivusto: urbanears.com

Lue koko testi: Urbanears Plattan 2 BT

 

Tyynyt on päällystetty tekonahalla, joten ne on helppo pyyhkäistä puhtaaksi tarpeen vaatiessa. Aiemmista malleista poiketen pannassa ei enää harmillisesti ole irrotettavaa kangaspäällystettä, jonka saattoi pestä. Tilalla on kumimainen pehmuste, joka toisaalta pitää kuulokkeet paremmin paikallaan. Tyynyt on pehmustettu runsaalla kädellä eivätkä ne paina, joten kuulokkeet tuntuvat korvilla mukavilta pitkässäkin käytössä.

Onneksi edeltäjistä tutut kosketusnapit on korvattu ohjaustikulla, vähän samaan tapaan kuin Marshallilla. Se toimii hyvin, ja napsauttamalla saa päälle jopa ääniohjauksen kuten Google Assistantin tai Sirin. Toinen kätevä ominaisuus on se, että kuulokkeet voidaan liittää johdolla toisiin kuulokkeisiin, jolloin voi kuunnella kaverin kanssa samaa musiikkia. Akunkestokin on erittäin hyvä.

Edullisten kuulokkeiden vaivana ovat usein terävät diskantit tai latteat bassot. Näissä ongelmaa ei ole, vaan sointi on yllättävän puhdasta ja luonnollista. Kuulokkeet toimivat hyvin monenlaisen musiikin kuunteluun. Live-nauhoitukset tuntuvat läsnäolevilta ja elektronisessa musiikissa basso erottuu hyvin. Tietenkään soundi ei ole hifi-luokkaa, ja jos nyt heikkouksia kaivellaan, niin soundi voi olla hieman läpitunkeva ja orkestraalisissa osuuksissa vivahteet tahtovat hukkua.

Johtopäätökset

Urbanears hanskaa yhden asian erinomaisesti: nimittäin hyvännäköisten ja hintaansa paremmalta kuulostavien kuulokkeiden valmistamisen. Heidän toinen yrityksensä langattomien kuulokkeiden osoittaa valmistajan kyvyn oppia virheistään. Plattan 2 Bluetooth on edeltäjäänsä käytännöllisempi ja mukavampi, sen akunkesto on erinomainen ja ominaisuudet ovat oikeasti hyödyllisiä. Kaiken lisäksi kuulokkeet sopivat useimmille musiikkityyleille hienosti. Tähän hintaan on vaikea löytää parempaa.

KUULOKKEET - PREMIUM
Shure SRH940

Työkalu studioon

| PRIS: 1.490 ,-
Web:

Hinta: 210 €

Verkkosivusto: shure.com

Lue koko testi: Shure SRH940

 

Amerikkalainen Shure on yksi hifipuolen vanhoista tekijöistä. Vaikka yritys on yli 90-vuotias, ovat kuulokkeet kuuluneet listalle vasta yhdeksän vuoden ajan.

SRH940 kuuluu Shuren ammattilaiskategoriaan, ja sitä pidetään studiokäyttöön soveltuvana referenssimallina. Shure kuvaa mallia jopa tarkemmaksi kuin kalliimpaa SRH1540:aa, jonka toisaalta sanotaan olevan hauskempi kuunneltava.

SRH940-mallin mukana tulee kaksi johtoa: tavallinen suora johto ja vanhanaikainen spiraalijohto – juuri sellainen, jollainen useimmissa kuulokkeissa oli allekirjoittaneen ollessa teini! Iskunkestävässä (!) kotelosta löytyy ylimääräiset veluuriset tyynyt, jotka ovat muuten samanlaiset kuin kuulokkeissa mukana tulevat.

Kupit ja panta ovat hopeanväristä muovia, mikä ei tunnu erityisen ylelliseltä, mutta toimii toki työkuulokkeissa.

Shure SRH940 on suljetun tyypin kuuloke. Kupit eristävät hyvin ulkopuolisia ääniä, mutta suljetuissa malleissa ilmavuus ei usein yllä avoimien mallien tasolle.

Basso on toisaalta suljettujen mallien valtti. Shure SRH940 ei ole bassoltaan yhtä äärimmäinen kuin vaikkapa Meze 99 Classics. Mutta basso kyllä toimii, kuten huomaa heti, kun laittaa vähänkin bassoisamman kappaleen soimaan.

Dynamiikat ovat todella, todella hienot. Myös keskirekisterin erottelevuus on erinomaista. Piano ja kuorolaulu Songs from Liquid Daysin Open the Kingdom -kappaleella soivat täydellisen puhtaina. Sama pätee Right Hand Manin lauluun, josta on helppo erottaa kolmen laulajan persoonallisuudet.

Upea resoluutio jatkuu diskanttirekisterissä, jossa hi-hatin rumpuvispilät toistuvat kirkkaasti. Kevyttä ja ilmavaa – mutta ei ylitsevuotavaa.

Johtopäätökset

Shure SRH940 -kuulokkeilla ei voi sanoa olevan heikkouksia. Malli hoitelee niin raskaan rockin kuin taidemusiikinkin ja kaiken siltä väliltä, ja sen erottelevuus on tässä hintaluokassa loistava. Kaikki taajuudet toistuvat puhtaasti minkään nousematta toista tärkeämmäksi. Täytyy myös sanoa, että mallin ”studio reference” -merkintä on ansaittu. Näitä kuulokkeita kelpaa pitää päässä koko pitkän päivän miksauspöydän ääressä. JAH

 

VASTAMELUKUULOKEET - PREMIUM
Sony WH-1000XM3

Hipihiljaa

| PRIS: 3.700 ,-
Web:

Hinta: 380 €

Verkkosivusto: sony.fi

Lue koko testi: Sony WH-1000XM3

 

Vastamelukuulokkeet vaimentavat ulkopuolisia ääniä lähettämällä korvaan ei-toivotun äänen vastasignaalin. Osa vastamelukuulokkeista onnistuu tässä loistavasti. Kaikki ulkoiset äänet korvataan kuitenkin enemmän tai vähemmän kohisevalla vastaäänellä, joka häiritsee musiikkikokemusta. Kohina on kuitenkin huomattavasti vähäisempää uudessa WH-1000XM3-mallissa – pitää oikein keskittyä, jotta kuulisi sen. Ehdottomasti paras kuulemamme suoritus tällä saralla.

Edeltäjä vaimensi ääntä erityisen hyvin bassotaajuuksilla (esimerkiksi lentokoneen taustamelu) mutta ei niinkään keskirekisterissä. XM3 suoriutuu vielä paremmin, minkä huomaa etenkin avokonttorissa. Näin tehokasta vastamelua en ole ennen kokenut! Jos haluaa kuulla, mitä vieruskaveri sanoo, tarvitsee vain laittaa käsi oikealle korvalle, jolloin musiikki hiljenee ja ympäristön äänet pääsevät läpi.

Parasta ääntä

Entäs äänenlaatu sitten? Edeltäjänsä kuulosti kyllä hyvältä, mutta sen basso jäi hieman piiloon ja diskantti oli vaimea. XM3 kuulostaa paljon paremmalta. Bassossa on enemmän ytyä. Äänen profiili on molemmissa malleissa samantyyppinen, sillä diskantti jää edelleen vähän peittoon. Bosen hi-hat erottuu selkeämmin, mutta jää kauas XM3:n puhtaudesta. Bose voi vain haaveilla Sonyn dynamiikasta ja äänikuvan rauhasta. Jos kaipaa kuitenkin vivahteikkaampia kuulokkeita B&O:n tai B&W:n tapaan, ei Sonyn soundi ehkä onnistu vakuuttamaan. Allekirjoittanut valitsisi kuitenkin Sonyn.

Johtopäätökset

Kilpavarustelussa Bosen kanssa Sonylla oli etumatka jo WH-1000XM2:n kohdalla, ja uudella XM3-mallillaan Sony on karistanut kilpailijat kannoiltaan. Mukavuus on huipussaan ja vastamelu hiirenhiljaista ja taajuudet ennenkuulumattoman hyvässä tasapainossa.

Soundi on entistäkin parempi, samoin dynamiikka ja basson kontrolli. Pikalataus vielä päälle huomioiden (5 tuntia 10 minuutilla), on Sony WH-1000XM3 julistettava maailman parhaiksi vastamelukuulokkeiksi tällä hetkellä.

KUULOKKEET - HIGH-END
Audio-Technica ATH-ADX5000

Höyhenenkevyttä ääntä

| PRIS: 21.900 ,-
Web:

Hinta: 2 400 €

Verkkosivusto: soundtools.fi

 

Pelkkä vilkaisu riittää vakuuttamaan Audio-Technica ATH-ADX5000-kuulokkeiden erinomaisuudesta. Saman valmistajan muiden avointen kuulokkeiden tapaan kaiutinelementit on suojattu ulkokuorena toimivalla metalliverkolla. Elementit on päällystetty volframilla kestävyyden ja jäykkyyden lisäämiseksi, mikä tarjoaa myös paremmat dynamiikat soundiin. Elementit ovat halkaisijaltaan 58 mm, mutta koska ne myötäilevät kuppien reunoja, ovat kuulokkeet melko kompaktit siihen nähden, miten suuret ne voisivat olla. Vaikka onhan kyseessä edelleen melko iso malli.

Runko on magnesiumia, mikä tekee kuulokkeista sekä vahvat että kevyet – 270 grammaa tässä laatuluokassa on höyhenenkevyt. Veluurityynyt istuvat korville unelmanpehmeästi, ja panta on tukeva.

Superääni

Väärällä vahvistimella ääni jää kesyksi. Käytin testissä tehokasta AT-HA5050H. Se on kylläkin kallis (yli 5 000 euroa!), mutta tarjoaa mahdollisuuden valita ulostuloon erilaisia impedansseja, joista matalin (0,1 ohmia) vaimentaa ääntä tehokkaammin kuin korkein (120 ohmia).

Taikuutta tapahtuu, kun ulostulon impedanssia pykältää muutaman napsun ylemmäs. Kyse on tasapainon hakemisesta, eli siitä, että löytää ylärekisteristä erottuvimmat dynamiikat ja bassoon täyteläisimmän tason.

Tällä pienellä säädöllä äänikuva kasvaa hyvin. Soundi on pyöreä, lämmin ja kaunis. Lady Gagan pianoversio countrykappalestaan Joanne soi isosti ja pianossa on upeaa ilmavuutta.

Kaipaatko kovempaa kamaa? Kokeillaanpa sitten vaihtoehtoista countryrockia. Jos Son Voltin Sinking Down ei saa rokkijalkaa vipattamaan näillä kuulokkeilla, niin sitten ei mikään. Raakaa vääntöä, kunnon annos bluesia ja laulaja Jay Farrarin upeasti kokonaisuudesta erottuva ääni. Harvoin kuulee musiikkia näin musikaalisesti ja samalla vivahteikkaasti ja dynaamisesti.

ATH-ADX5000 on kirkkaasti paras kuulokemalli, joka on testipenkkiimme tänä vuonna päätynyt, ja sille myönnetään itseoikeutetusti kultamitali.

VUODEN PARHAAT KUULOKKEET - NAPPIKUULOKKEET
TREENIKUULOKKEET - BASIC
Jaybird Freedom

Istuu hyvin, soi hyvin

| PRIS: 1.099 ,-
Web:

Hinta: 100 €

Verkkosivusto: jaybirdsport.com

 

Jaybird sai meiltä kritiikkiä edellisen Freedom-kuulokemallinsa kohdalla, lähinnä huonon istuvuuden vuoksi. Pienet napit eivät tahtoneet pysyä korvissa. Jaybird on ottanut palautteen vakavissaan ja tuonut markkinoille parannellun Freedom 2 -mallin. Muutokset edelliseen malliin ovat sinänsä harvassa, mutta tietyissä kohdissa ratkaisevia.

Tärkein ero on suuremmat silikonisiivet, joiden ansiosta napit pysyvät nyt siellä missä pitääkin – elintärkeää treenikuulokkeiden kohdalla. Myös johdossa on tapahtunut muutosta. Fiksun ratkaisun ansiosta johtoa voi lyhentää niskasta. Valitettavasti akun sisältävälle kaukosäätimelle Jaybird ei ole tehnyt mitään. Akku antaa neljä tuntia soittoaikaa, ellei liitä mukaan lisäakkua, joka taas tekee kaukosäätimestä liian ison. Ikävä sanoa, mutta idea on yksinkertaisesti typerä.

Onneksi äänenlaatu on hyvä. Soundi voi tuntua lattealta, mutta sovelluksesta voi säätää ääntä oman musiikkimaun mukaan. Hinnan huomioiden se on iso plussa ja osoittaa Jaybirdin panostavan äänenlaatuun myös tässä kategoriassa.

Johtopäätökset

Jaybird Freedom 2 on hyvänkuuloisen mutta huonosti istuvan edeltävän mallin edelleen kehitetty versio. Nyt kuulokkeet pysyvät paikoillaan ja niitä voi siten suositella liikkujallekin. Rakenne on laadukas, soundi hyvä ja istuvuus kunnossa. Ainoa miinus tulee akusta, joka on yhä liian pieni eikä lisäakkua kannata laittaa tuomaan lisää painoa ja kokoa. Jos muistaa pitää akun ladattuna ennen treenejä, ei ongelmaa ole.

LANGATTOMAT NAPPIKUULOKKEET - BASIC
Sennheiser CX 7.00BT

Mielipiteitä jakavat mutta loistavat kuulokkeet

| PRIS: 1.350 ,-
Web:

Hinta: 120 €

Verkkosivusto: sennheiser.fi

 

On rohkeaa pukea langattomille kuulokkeille kaulapanta. Toisaalta se on kätevä, kun kuulokkeita pitää pitkään eivätkä napit ala painaa. Toisaalta se on vähän kömpelö, etenkin jos on kauluspaita päällä.

Kuulokkeiden mukana tulee kuljetuspussi, sillä taskuun ne eivät mahdu. Myös silikonityynyt kuuluvat pakettiin, niitä tulee neljää kokoa.

CX 7.00 on monella tapaa yksinkertaisempi versio Momentum In-Ear Wireless -kuulokkeista; nahan tilalla on muovia ja kotelon tilalla pussukka. Hinta on miellyttävämpi.

Niissä on sama vaiva, eli napit ovat kauluksen sisäpuolella, jolloin niiden löytäminen sormin vie aikansa. Sen kuitenkin unohtaa, kun pääsee kuuntelemaan musiikkia. CX 7.00 ei ole mikään rokkimalli, eikä basso häikäise jylyllään, mutta se on melko matala, erottuva ja hyvin hallinnassa.

Soundi on tasapainoinen ja melko neutraali mutta ei tylsä. Niinpä ne sopivat hyvin yleiskuulokkeiksi erilaisten musiikkityylien kuunteluun.

Johtopäätökset

Jos olet katsellut Sennheiser Momentum In-Ear Wireless -kuulokkeita sillä silmällä mutta todennut ne liian kalliiksi, on CX 7.00 hyvä vaihtoehto. Jos nahka ja hienot kuljetuskotelot eivät ole ensisijaiset valintakriteerit, on tämä järkevämpi valinta. Akunkesto on hyvä ja napit mukavat vaikka niitä pitäisikin päässä pidempään. Kauluri vaatii kuitenkin tottelemista eivätkä kuulokkeet mahdu taskuun. Äänenlaadultaan ne pääsevät lähelle Momentumia, ja ne sopivat kaikenlaisen musiikin kuunteluun. JE

 

NAPPIKUULOKKEET - HIGH-END
AKG N5005

Espressotujaus korvakäytävään

| PRIS: 10.000 ,-
Web:

Hinta: 1 000 €

Verkkosivusto: fi.akg.com

AKG N5005 on valmistajan nappimuotoinen vaihtoehto highend-kuulokkeille. Erityisesti kuulokkeissa ihastuttaa niiden puhtaus.

Soundissa on ilmaa, jota en edes tiennyt kaipaavani. Etenkin laulu tulee esiin upeasti. Hamiltonin Right Hand Man -kuorosta eri laulajat on helppo erottaa. Jokaisen äänen oma luonne tulee selkeästi esiin ilman, että hi-hatin sointi jäisi jotenkin varjoon.

Häiriön puuttuminen tuo myös muut äänet esiin. Esimerkiksi huomaa eron Tidalin CD-laatuisesta suoratoiston ja 192 kb:iin pakatun Spotifyn välillä.

Näin puhdas ääni yhdistetään yleensä ammattilaistason monitorikuulokkeisiin. AKG N5005;n laatu riittää monitorointiin, vaikka on vaikea kuvitella tilannetta, jossa ammattilainen haluaisi kuunnella raitoja nimenomaan nappikuulokkeista.

Monta kertaa testin aikana unohdin testin ja jäin vain kuuntelemaan musiikkia häikäistyneenä sen upeudesta. Eikä se ole lainkaan huono asia! Se, että AKG N5005:lla on kyky viedä kuuntelija toiseen tilaan, on harvinaista ja ilahduttavaa.

Johtopäätökset

AKG N5005 on ehkä harvojen valinta; kalliiden kuulokkeiden kohderyhmässä päädytään yleensä johonkin muuhun kuin nappeihin. Samalla rahalla saisi todella hienoja over-ear-malleja. Näiden ansiosta voi toisaalta päästä nauttimaan highend-äänestä missä vain. Mahdollisuus säätää ääntä suodattimilla ja ”ilmaisella” Bluetooth-adapterilla tuovat vielä lisää plussia ostokseen. JAH

Kjøp årets vinnere
Velg produkt fra listen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
RUNNERS UP