Mainos
Mainos
Mainos
Vuoden kamerat

Et godt kamera gir bedre bilder, og her skal du få hjelp til å velge.

Kännykkä on maailman käytetyin kamera, ja iPhonesta jaetaan enemmän kuvia kuin Canon Ixus -järkkäristä – ja siihen on syynsä.

Kännykkäkamerat eivät ole koskaan olleet yhtä hyviä kuin nyt, mistä todisteeksi kelpaavat esimerkiksi Huawei P20 ja iPhone X.

Häävalokuvaaja voi ottaa tilannekuvia, jotka voi jakaa heti hääpäivänä sosiaalisessa mediassa, ja matkoilla ja dokumentaarisissa kuvissa kännykkä on mainio väline. Useissa tilanteissa kännykän kamera riittää aivan hyvin – mutta sillä ei tee mitään, jos haluaa lähteä villiin luontoon kuvaamaan kotkia.

Myös maisemakuvat hyötyvät laadukkaasta objektiivista ja henkilökuvat näyttävät paremmilta valovoimaisen 85-millisen kera, vaikka kännykät tekevätkin parhaansa yltääkseen samalle tasolle.

Kuvanlaatu on tärkein syy valita perinteinen kamera. Perinteinen hyvä kamera, on lisättävä, sillä vaikka kuvanlaadulliset erot ovat tämän päivän kameroissa pieniä, tekevät erilaiset ominaisuudet niistä paremmin sopivia erilaisiin käyttötapoihin ja tehtäviin.

Vaihdettavat objektiivit, zoom, laajakuvalinssi, kohinan määrä hämäräkuvauksessa, kuvausnopeus, automaattifokus ja ergonomia ovat järjestelmäkamerassa ylivoimaiset.

Järjestelmäkamera on kingi

Pokkarikamerat alkavat hiljakseen väistyä, kun kännykkä korvaa ne, mutta perinteisille järjestelmäkameroille on yhä kysyntää. Niillä saa parasta kuvanlaatua ja ne sopivat niin kokeneelle harrastajalle kuin sellaiselle, joka haluaa opetella valokuvauksen salat alusta alkaen.

Meidän testeissämme suurimmat erot kameroiden välillä näkyvät suorituskyvyssä kuten kuvausnopeudessa, automaattitarkennuksessa, videossa ja objektiiveissa teknisen kuvanlaadun sijaan. Siksi tärkeintä on löytää omiin tarpeisiinsa sopivin kamera.

Hinta ei määrää laatua

Hyvän järjestelmäkameran ei tarvitse maksaa maltaita. Jotkut testaamamme edullisimmat mallit sellaisilta merkeiltä kuin Canon, Fujifilm, Olympus ja Panasonic ovat täysin riittäviä useimmille, etenkin aloittelijoille.

Huomattavasti edistyksellisemmät ja kalliimmat kamerat sopivat paremmin kokeneemmille kuvaajille. Esimerkiksi Panasonic Lumix G-sarja, Sony a7-sarja ja Fujifilmin tyyriimmät X-mallit ovat parhaita testaamiamme.

Olemme koonneet tähän parhaat kamerat ja objektiivit kategorioittain, jotta ostopäätösten tekeminen olisi toivottavasti siten helpompaa.

VUODEN PARHAAT OBJEKTIIVIT
OBJEKTIIVI - BASIC
Fujifilm XF 23mm F2 R WR

Loistava Fujifilm-objektiivi

| PRIS: 4.995 ,-
Web:

Hinta: 470 €

Verkkosivusto: fujifilm.fi

 

Fujifilmin pikkuruinen 23-millinen laajakuvaobjektiivi on nopea, tarkka ja laadukas. Objektiivi sopii Fujifilmin X-järjestelmäkameroihin ja on erinomainen yleisobjektiivi etenkin matka- ja katukuvaukseen, ja sen valovoimaisuus riittää myös työskentelyyn hämärässä.

Kompakti rakenne kätkee sisäänsä peräti 10 linssielementtiä. Kaksi niistä on asfäärisiä, eli kyseessä ei ole mitään budjettimalli. Niin kutsuttu Super Electron Beam Coating vaimentaa sirovaloa, heijastuksia ja ghosting-efektiä, ja yhdeksän pyöreää himmenninlamellia antavat pehmeän epätarkan reunuksen kuviin.

Objektiivissa on aukko- ja tarkennusrengas ja pieni vastavalosuoja, joka on saatavilla mustana ja hopeisena, joten se sopii Fujifilmin X-kameroiden väreihin.

Se itse asiassa vastaa monin paikoin kalliimpaa Fujifilm XF 23mm f1.4 -objektiivia. Joiltakin osin se on jopa parempi. Automaattitarkennus toimii nopeammin ja hiljaisemmin, ja tarkkuus on samaa luokkaa kuin kalliimmassa 23-millisessä. Lukuun ottamatta aivan ulompia reunoja suurimmalla aukolla, on tarkkuus aivan linjassa, ja aukolla 2,8 keskiosan tarkkuus on vielä parempi. Pientä vääristymää ja kohtalaista vinjetöintiä esiintyy aukolla 4 asti. Siitä eteenpäin ja hämärässä valohäviö lisääntyy reunoilta kunnes se erottuu, mutta se ei ole häiritsevää. Linssillä ei ole minkään aukon kohdalla ongelmaa kromaattisen virheenkorjauksen kanssa.

Jos tiputtaa aukon f2:een saa kauniin epätarkan taustan – bokehin – jolloin kohde erottuu taustastaan paremmin. Taustan muodot erottuvat miellyttävästi f2:lla eikä silloin näy juurikaan sfäärisiä poikkeamia, jotka usein häiritsevät täydellä aukolla.

Moitittavaa ei juuri ole. Fujifilmin pieni XF 23mm F2 R WR on kevyt, nopea ja edullinen, ja optisia poikkeamia on niin vähän, että siitä tuli saman tien yksi laajakuvaobjektiivi-suosikkimme. Se sopii niin moneen ja tarjoaa niin loistavaa kuvanlaatua, että kaikilla Fuji-kuvaajilla pitäisi ehdottomasti olla XF 23mm F2 R WR. (LS)

OBJEKTIIVI - PREMIUM
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0

Mahtava telezoom

| PRIS: 18.999 ,-
Web:

Hinta: 1 500 €

Verkkosivusto: panasonic.fi

 

Panasonicin zoom on säänkestävä ja siinä on optinen kuvanvakain. Niinpä se sopii hyvin vaikka myrskyssä kuvaamiseen, jolloin valon vähäisyys vaatii pidempiä suljinaikoja. Siihen kuvanvakain on omiaan, etenkin telezoomobjektiivissa. Malli toimii myös uudempien Panasonic Lumix-kameroiden sisäänrakennettujen kuvanvakainten kanssa ja voi kompensoida jopa viisi valotusastetta viidellä akselilla.

Automaattitarkennus

13 cm pitkä objektiivi ei ole vain valovoimainen suurimpien aukkojen olleessa f2,8 ja f4. Siinä on myös tuki Panasonicin kalliimmista kameroista löytyvälle 240 fps:n tarkennusjärjestelmälle, joka toimii hiljaisesti, nopeasti ja tarkasti. Linssillä ei ole vaikeuksia suoriutua liikkuvista kohteista 200 mm:n polttovälillä ja maltillisella valovoimaisuudella, esimerkiksi aukolla 8.

Suorituskyky

Se on myös uskomattoman terävä, vääristymiä ei ole ja kromaattiset poikkeamat ja sirovalo vaimentuvat. Vinjetöintiä ei ole nimeksikään 50 mm:n kohdalla ja aukolla 1,8, ja terävyys on äärimmäisen tasaista reunoja myöten. Aukosta 4 eteenpäin tarkkuus paranee, mikä pätee kaikkiin polttoväleihin 100 mm:iin asti.

Ulkoreunoilla terävyys ei ole tasaista 200 mm:n kohdalla, jolloin aukko pitäisi pitää f5,6:n ja f11:n välillä. Suoritus on silti loistava tämäntyyppiselle 4-kertaiselle telezoomille ja näin hyvälle valovoimaisuudelle kaikilla polttoväleillä.

Johtopäätökset

Ollakseen 50–200 mm – tai 100–400 mm – näin hyvällä valovoimaisuudella on Leica DG Vario-Elmarit häikäisevän tarkka ja käyttökelpoinen objektiivi. Jotkut kaivannevat aukkorengasta, Panasonic on käyttänyt monissa Leica-merkkisissä objektiiveissaan, kun toiset pitävät jalustakiinnityksen puuttumista suurempana harmina. Joka tapauksessa tässäkin on Panasonicilta erinomaisen laadukas linssi, joka tuo omistajalleen paljon iloa. Aivan ansaitusti. (LS)

VUODEN PARHAAT POKKARIKAMERAT
POKKARIKAMERA - PREMIUM
Panasonic Lumix DMC-TZ200

Paras superzoom

| PRIS: 8.300 ,-
Web:

Hinta: 800 €

Verkkosivusto: panasonic.fi

 

TZ200 on paketoinut kompaktiin kuoreen kameran 15-kertaisella zoomilla, 4K-vdeon, kosketusnäytön, elektronisen etsimen ja hyvän akunkeston. Koko komeus mahtuu takintaskuun.

1-tuumainen kenno tarjoaa tavallista pokkarikameraa parempaa kuvanlaatua hämärässä ja 24-360-millisen zoomin ansiosta kamera sopii useimpiin tarkoituksiin.

Kameralla ei saa vain 4K-videota, vaan myös 8 Mp:n stillkuvia 4K-videosta 30 kuvalla per sekunti, tai täyden resoluution kuvasarjoja nopeudella 10 kuvaa/s. Prefocus-niminen ominaisuus ottaa lyhyitä kuvasarjoja kun sormi on laukaisijalla, ja Postfocus-ominaisuus tarkentaa kuvanoton jälkeen halutun alueen. Näin voi saada todella tarkkoja kuvia myös haastavissa olosuhteissa.

Lumix TZ200 on miellyttävä käyttää ja kumipinnan ansiosta siitä saa hyvän otteen. Zoomin ympärillä olevan renkaan voi ohjelmoida , kuten monet napeistakin. Kosketusnäyttö lienee markkinoiden parhaimpia. Sormea käyttämällä voi selata kuvia, muuttaa asetuksia, siirtää tarkennuspistettä ja laukaista kameran.

Kamera tallentaa raakatiedostoja, siinä on USB-lataus, Bluetooth ja wifi kuvien siirtoon sekä optinen kuvanvakain. Elektroninen etsin on kätevä, kun auringonpaiste estää näkemästä näyttöä, ja se antaa kameralle tukea, kun sen nojaa kasvoja vasten etsimen läpi katsoessa.

Kuvanlaatu

15-kertaisen zoomin kohdalla eniten pelkää sitä, että kuvan terävyys heikkenee reunoja kohti mentäessä, etenkin kaikkein lyhyimmillä ja pisimmillä polttoväleillä. Linssi on kuitenkin melko hyvä. Kuvan terävyys on kohdillaan 24-millisen keskellä, mutta reunoiltaan selvästi pehmeämpi 50-millisellä ja 250 milliin asti objektiivi pysyy yllättävän terävänä. 300 ja 360 mm:n kohdalla diffraktio tekee tarkennuksesta pehmeämpää, mutta kuva on odotettua parempi.

Mahdollisuus ottaa stillkuvia 4K Photo -ominaisuudella on hauska lisä, ja 4K-videon laatu on pokkarikameroiden huippua.

Johtopäätökset

Panasonic Lumix TZ200 on lähes täydellinen matkakamera. 15x zoomin, loistavan kuvan- ja videonlaadun, mahtavan akunkeston ja käyttäjäystävällisyyden ansiosta se on luokkansa paras yleispokkari.

VUODEN PARHAAT JÄRJESTELMÄKAMERAT
JÄRJESTELMÄKAMERA - BASIC
Canon EOS M50

Aloittelijan Canon

| PRIS: 6.800 ,-
Web:

Hinta: 700 €

Verkkosivusto: canon.fi

Lue koko testi: Canon EOS M50

Tämä Canonin kamera voi olla viimeinen naula peilillisten järjestelmäkameroiden arkkuun. Näppäränkokoinen EOS M50 ei eroa peilillisistä kameroista suorituskyvyltään, mutta se on pienempi, kevyempi, käyttäjäystävällisempi ja kaiken lisäksi mukavan hintainen. Lyhyesti sanottuna kyseessä on loistokamera kaikille kuvaamisesta innostuneille, jotka kaipaavat yksinkertaista kameraa ja hyvää kuvanlaatua.

Tähän mennessä Canonin satsaukset tämän tyyppisiin peilittömiin hybridikameroihin on tuntunut vähän väkinäiseltä. Jokin aika sitten Canon esitteli EOS M100 -kameransa, joka on varsin houkutteleva vaihtoehto aloitteleville kuvaajille ja hyvä vaihtoehto myös laajempaa ominaisuusvalikoimaa arvostaville.

EOS M50 ei ole suuren suuri, vaan jotakin pokkarin ja peilillisen järkkärin välimaastosta – helppo sujauttaa käsilaukkuun tai reppuun. Kameran mukana tulee 15–45 mm:n zoomi optisella kuvanvakaimella (vastaa kokoja 24–72 mm) ja se maksaa vähemmän kuin useimmat peililliset järjestelmäkamerat.

Kameran tarkennus on salamannopea Dual Pixel -teknologian ansiosta. Dual Pixel levittää lähes koko kuva-alalle 143 tarkennuspistettä – joillakin objektiiveilla tarkennuspisteiden määrässä on rajoituksia, mutta sekä sarjakuvauksen tarkennus että silmätarkennus (joka fokusoi lähimpään silmään) toimivat käytännöllisesti katsoen virheettömästi.

Johtopäätökset

Canon EOS M50 on tervetullut lisä järjestelmäkameroiden edullisempaan päähän. Se on Canon ensimmäinen kuluttajille suunnattu kamera, jossa on 4K-video – muutamista heikkouksistaan huolimatta se on HD-videota parempi. M50 on kenelle tahansa sopiva kamera, ja pienikokoisuudestaan ja kätevyydestään huolimatta kyseessä ei ole mikään halpislaite, vaan kuvanlaatu on erinomainen ja linjassa Canonin kalliimpien peilillisten järkkäreiden kanssa – vain nopeampaan ja käyttäjäystävällisempään pakettiin pakattuna. (LS)

JÄRJESTELMÄKAMERA - PREMIUM
Panasonic Lumix DC-G9

Peilijärkkärin tappaja

| PRIS: 15.000 ,-
Web:

Hinta: 1 800 €

Verkkosivusto: panasonic.fi

 

Useimmiten elämä on valintoja eikä kaikkea voi saada. Salamannopea kamera, jonka kuvausnopeus on viritetty äärimmilleen ei voi olla resoluutioltaan paras. Ammattikäyttöön ei saa pientä ja helppoa kameraa ja kamera, joka on hyvä niin stillkuvien kuin videon kanssa voi olla huippu vain toiselta ominaisuudeltaan.

Harva onnistuu täyttämään niin monta toivetta kuin Panasonic Lumix G9. Kamera on hämmästyttävän nopea ja resoluutio silti erinomainen, se on kevyt ja pieni, säänkestävä ja metallirunkoinen, ominaisuudet ovat monipuoliset ja sekä kuvat että video toimivat mahtavasti.

Uskallanpa väittää, että tämä ei ole paitsi Panasonicin paras kamera vaan myös kaikkein parhaita järjestelmäkameroita innokkaille valokuvaajille, joilla on korkeat vaatimukset terävyyden, kuvanopeuden, kuvanlaadun ja helppokäyttöisyyden kannalta.

Lumix G9 muistuttaa ulkonäöltään vähän Nikon D500 – tämä on kohteliaisuus – ja on sen tapaan tyydyttävimpiä testaamiamme kameroita.

Se sopii lähes kaikkiin tarpeisiin. Urheilu, häät, maisemat, luonto, matkat tai yleinen harrastelijakuvaus – G9 onnistuu kaikessa. Lisäksi se äänittää 4K-videota ja siinä on kaikki ammattilaiskameran ominaisuudet, mitä toivoa saattaa. Ja vähän muutakin.

Käytännöllisimpiä ominaisuuksia on viisiakselinen kuvanvakain, joka toimii yhdessä objektiivin optisen kuvanvakaimen kanssa ja tarjoaa jopa 6,5-portaista kompensaatiota. Luokkansa paras!

6K-videosta voi ladata stillkuvia 30 fps:n nopeudella ja 18 Mp:n koolla. Tai 4K-stillkuvia täydellä 60 fps:n nopeudella (8,3 Mp). Kamera kuvaa aitoa 4K/60p-videota, kuvanopeus on täydellä 20 Mp:n resoluutiolla 20 kuvaa/s – yhdessä Panasonicin salamannopean ja tarkan Depth From Defocus – DFD-tarkennuksen kanssa.

Eikä siinä tietenkään vielä kaikki. Kamerassa on myös suuri elektroninen etsin, joka ei kärsi blackouteista kuvasarjojen välissä, kaksi muistipaikkaa, USB-lataus, kääntyvä kosketusnäyttö ja tilaa ilmaiseva näyttö.

Joiltakin kilpailijoiltakin nämä ominaisuudet löytyvät, kuten Olympus OM-D E-M1 II:lta, Nikon D500:ltä ja Fujifilm X-T2:lta.

Johtopäätökset

Lumix G9:n kuvanlaatu on niin hyvä, että virheitä kannattaa katsoa muualtakin. Niitä ei ole helppo löytää, sillä Panasonicin ergonomia on niin hyvin mietitty ja ominaisuuksien määrä saa monet vaativimmatkin kuvaajat sanattomiksi. Hintakin tuntuu perustellulta, sillä tällä hetkellä samasta luokasta ei parempaa kameraa löydy. (LS)

JÄRJESTELMÄKAMERA - HIGH-END
Sony a7r III

Kaikki oikein

| PRIS: 32.000 ,-
Web:

Hinta: 3 600 €

Verkkosivusto: sony.fi

Lue koko testi: Sony a7r III

 

Jos tosissaan valokuvaamiseen suhtautuva kuvaaja etsii uutta järjestelmäkameraa, ei Sonya voi ohittaa. Kymmenen vuotta sitten Sonyn ottaminen puheeksi saattoi aiheuttaa vielä olankohautuksia, mutta nykyään valmistaja on vakavasti otettava kilpailija. Siitä Sony a7r III on varsin mainio todiste.

Sillä tämä kamera on parhaita koskaan testaamiamme – siitäkin huolimatta, että Sony on toiminut kameramarkkinoilla suurin piirtein yhtä kauan kuin Tesla autojen parissa.

Tarkkaavaiset lukijat voivat muistaa, että sanoimme samoin myös viime vuonna testaamistamme Sony a9:stä ja Sony RX100V:stä. Se kuvaa hyvin sitä, millaisen loikan Sony on tehnyt ensimmäisestä Alpha 100 -kamerastaan vuodelta 2006 tähän päivään.

Sony a9 oli Sonyn ensimmäinen malli, joka pystyi haastamaan Canon EOS 1DX II:n ja Nikon D5:n, ja se hakkasi molemmat kuvanopeudellaan 20 fps (frames per second). Nyt on a7r III:n vuoro käydä Canon EOS 5Dsr:n ja Nikon D850:n kimppuun.

Sonyn uusi malli on jopa 10 fps:n kuvanopeudellaan (28 pakkaamatonta raakatiedostoa tai 76 pakattua RAW- ja JPEG-kuvaa sarjassa) ja paremmalla kuvankäsittelyllään nopeampi, helpompi ja kehittyneempi kuin useimmat markkinoilla olevista kameroista. Se on myös ensimmäinen testaamamme kamera, joka on kuvanlaadultaan tasaveroinen Nikon D850:n kanssa – eli parhaan testaamamme järkkärin.

Ainoa etu Nikonilla on akunkesto. 1 840 kuvaa yhdellä latauksella ylittää roimasti Sonyn 530 kuvaa. Jos parempi akunkesto on tarpeen, saa VG-C3EM-pystykädensijaan sijoitetulla kahdella Sony NP-FZ100-akulla tuplattua kuvamäärän.

Sonylla taas on parempi kuvanopeus (10 kuvaa/s vs. Nikonin 7 kuvaa/s), ei blackoutia etsimessä sarjakuvatessa ja sisäänrakennettu kuvanvakain.

Johtopäätökset

Sony a7r III -kamerassa on monta parannusta edeltävään malliin a7r II. Esimerkiksi nopeus ja akunkesto elvistelevät kovemmilla luvuilla. a7r III on Sonyn paras kamera kuvaajille, jotka työskentelevät niin studiossa kuin kentälläkin. Liikkuvia kohteita metsästävän kannattaa tutustua a9-malliin, joka on nopeampi ja ergonomisempi, mutta kaikkien muiden ammattilaisten ja harrastajien kannalta a7r III on lähes täydellinen kamera. Ei ole mitään, mistä se ei suoriutuisi. Kuvanlaatu on parhainten järjestelmäkameroiden tasolla. Kaikki muukin on tehty niin hyvin ja laadukkaasti, ettei tässä auta muuta kuin ripotella Sonyn kameran päälle kaikki mahdolliset tähdet valikoimistamme. (LS)

 

VUODEN KAMERA
Sony a7 III

Paras yleiskamera

| PRIS: 22.990 ,-
Web:

Hinta: 2 400 €

Verkkosivusto: sony.fi

 

Nimensä mukaan a7 III on Sonyn edullisimpien peilittömien järkkäreiden kolmas sukupolvi. Joka kerralla kokoa on tullut hieman lisää mutta se on yhä varsin maltillinen täysjärkkäriksi.

Kamerassa on edelleen 24 megapikseliä, mutta kenno on uusi ja suoriutuu hämäräkuvauksesta paljon paremmin sekä on paljon, paljon nopeampi. Kuvia se ottaa 10 sekunnissa, 4K-videota 100 Mbit/s 6K-syötteestä ja salamannopea automaattitarkennus hyödyntää 693 tarkennuspistettä, jotka peittävät kaikkiaan 93 prosenttia kuva-alasta.

Canon EOS 6D Mark II tai Nikon D750 eivät pääse lähellekään näin rajuja lukuja.

Vaikka a7 III onkin Sonyn ”aloittelijamalli”, ei ominaisuuksista ole pulaa. Mikrofoni- ja kuulokeliitännät löytyvät, samoin HDMI ja USB 3.1.

Kamera pystyy tallentamaan pakkaamattomia kuvatiedostoja, joka tuovat kuviin syvemmät värit ja paremman dynamiikan. Se tallentaa 4K-videota joko 5K-syötteellä 1,2-kertaisella rajauksella – Super 35 – tai ilman rajausta 6K-syötteestä.

Kuvanopeus ja mahdollisuus 4K-videokuvaukseen eivät ole ainoita asioita, jotka erottavat Sonyn Canonin ja Nikonin täysjärkkäreistä. Myös kuvanlaatu on parempi, ja sitä en kyllä osannut odottaa.

Yksityiskohdat ovat terävämpiä 36, 42 ja 50 Mp:n kameroissa, mutta yleiskuvaukseen resoluutio ja terävyys riittävät enemmän kuin hyvin.

Sonyn kamera on samaa luokkaa EOS 6D II:n ja D750:n kanssa, vaikka kuvadynamiikka on niissä ehkä yhden valotusasteen parempi ja kohina pysyy paremmin kurissa. ISO 12800:een saakka, jolloin rakeisuus alkaa näkyä. Toisin sanoen kuvata voi melko pimeässä ilman, että tarvitsee käsitellä kuvista kohinaa pois jälkikäteen.

Johtopäätökset

Sony a7 III on paras markkinoiden tämänhetkisistä edullisen pään täysjärkkäreistä. Se on pari sataa kalliimpi kuin kilpailijoiden mallit, mutta myös paljon paremmin varusteltu, kuvanopeus on suurempi, video-ominaisuudet paremmat ja jopa kuvanlaatu parempi. Sonyn kamera sopii täydellisesti yleiskuvaajille, joka kuvaa juhlissa, matkoilla ja henkilöitä ja joka tarvitsee silloin tällöin laadukasta videota. Sony a7 III sopii kaikkeen paitsi kiivaimpaan urheiluun, jossa liian pieni aukko saattaa vaikuttaa tarkennusnopeuteen. (LS)

Kjøp årets vinnere
Velg produkt fra listen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
RUNNERS UP