Mainos
Mainos
Mainos
Vuoden parhaat kaiuttimet

Uansett om det er hi-fi, TV, mobil eller laptop ­ som interesserer deg – høyttalere må man ha.

Mikään muu tuotekategoria ei saa vuositasolla palstatilaa ja palkintoja kuten kaiuttimet. Sama juttu vuodesta toiseen, ja kaiutinharrastajien mielestähän se on vain parasta!

Eikä toisaalta ole ihmekään, että kaiuttimet saavat niin paljon huomiota. Niitä tarvitaan lähes kaikkien laitteiden kanssa, joita me Ääni ja Kuvan toimituksessa testaamme.

Niinpä kaiuttimissa on myös eniten vaihtelua koon, hinnan ja ominaisuuksien suhteen.

Stereoiden kuuntelijoille kaiuttimet ovat ääniketjun viimeinen ja vaativin osuus, ja nyrkkisäännön mukaan jokaiseen kaiuttimeen pitäisi budjetoida yhtä paljon kuin vahvistimeen. Myös kotiteatterin ystävät ovat suuri kaiutinkuluttajien ryhmä. Täyden 3D-äänen aikaansaamiseksi tilaan täytyy sijoittaa jopa kymmenen tai kaksitoista – tai vieläkin useampi – kaiutinta.

Skaalan toisessa päässä ovat erilaiset langattomat kaiuttimet, joita voi käyttää kännykän, tabletin tai tietokoneen jatkeena. Pienimmät mahtuvat tätä nykyä taskuun ja suurimmat vievää tilaa sohvapöydän verran ja ovat verrattavissa (pieneen) stereojärjestelmään.

Kaiuttimet muuttuvat digitaalisiksi

Aivan uusi ryhmä testivalikoimassamme ovat aktiivikaiuttimet, eli hifikaiuttimet sisäänrakennetulla vahvistimella. Kehittyneen digitekniikan ja energiatehokkaiden D-luokan vahvistimen ansiosta rima odotusten suhteen hilautuu jatkuvasti korkeammalle. Nykyään matalaakin matalampi basso pikkuruisesta kaiuttimesta ei enää ole harvinaisuus. Perinteisellä kaiuttimella moinen ei luonnistu, mutta aktiivisen digikaiuttimen kohdalla – kun fyysiset osat on kutistettu minimiin – on kyse vain DSP-ohjelmoinnista ja sensoreista, jotka estävät kaiutinta repimästä itseään sellaisiin suorituksiin, joihin ne eivät pysty.

Ammattilaismaailmassa aktiivikaiuttimet ovat olleet tavallisia jo vuosikaudet, mutta vasta muutaman viime vuoden aikana ne ovat astelleet kotikäyttöön. Teknisten etujensa lisäksi aktiivikaiuttimet on helppo solauttaa sisutuksen osaksi, kun suurta ja kömpelöä vahvistinta ei tarvita. Joissakin kaiuttimissa langaton ohjaus ja suoratoisto tekevät niistä täyden stereojärjestelmän.

Toinen yleistyvä kaiutintyyppi on monihuonekaiuttimet, joissa helppous on avainsana. Monihuonejärjestelmän avulla kodin joka huoneen saa halutessaan soimaan yhdellä napinpainalluksella sovelluksesta. Sonos on ollut pitkään hallitseva brändi näillä markkinoilla, mutta vaihtoehtoja löytyy kaikissa koko- ja hintaluokissa.

VUODEN PARHAAT LANGATTOMAT KAIUTTIMET
KANNETTAVA KAIUTIN - PREMIUM
UE Megaboom 3

Kestävämpi ja kannettavampi

| PRIS: 2.000 ,-
Web:

Hinta: 199 €

Verkkosivusto: ultimateears.com

Lue koko testi: UE Megaboom 3

 

Ensisilmäyksellä kaiutin tuntuu hyvin tutulta pyöreän muotoilunsa, kokonsa, näyttävien volyyminappiensa ja erottuvien värivaihtoehtojensa puolesta. Uusi malli kestää pölyä ja kolhaisuja sekä vettä ja iskuja. Uutta on sekin, että kaiutin kelluu, jos se tipahtaa veteen.

Volyyminapit ovat siirtyneet kaiuttimen etuosaan, mikä näyttää paremmalta ja on kätevämpää. Päältä löytyy uusi ”taikanappula”, josta soitto aloitetaan ja laitetaan pauselle sekä vaihdetaan kappaleita. Nappia käyttämällä pääsee käsiksi myös omaan suosikkisoittolistaansa suoratoistopalveluissa.

Vanha Megaboom ladattiin pohjassa olevan luukun kautta, mistä löytyi myös Aux-liitäntä. Nyt latausportti on pienen luukun takana kaiuttimen kääntöpuolella, mikä on paljon helpompaa. Ikävä kyllä samalla 3,5-millinen sisääntulo on kadonnut. Pohjan jäätyä näin vapaaksi on UE sijoittanut sinne induktiolatauslevyn, joka vaatii toimiakseen lisävarusteena saatavan latausaseman.

Ultimate Earsin mukaan bassoa on ruuvattu entistä matalammaksi ja kaiuttimessa onkin pieneksi laitteeksi hyvä bassontoisto. Ennen kaikkea basso pysyy hyvin hallinnassa eikä särise tai värisytä kaiutinta kuten halvemmat kaiuttimet usein tekevät. Äänikuva on todella suuri, soundi täyteläinen ja dynamiikat riittävät.

Johtopäätökset

Jo vanha Megaboom oli suosikkejamme erinomaisen äänentoistonsa ansiosta. Uuden Megaboom 3 -kaiuttimen äänenlaatu on parantunut marginaalisesti, mutta suurempia muutoksia parempaan onkin tapahtunut laitteen muissa ominaisuuksissa ja käytettävyydessä. Latausportti on nyt fiksummassa paikassa ja kaiuttimen voi ladata myös langattomasti. Entistä kestävämpi kaiutin jopa kelluu. Langaton yhteys kantaa pidemmälle, mikä on mukavaa, jos haluaa yhdistää useampia kaiuttimia keskenään. Uusi monitoiminappi on myös kiva, sillä enää ei tarvita kännykkää kappaleen vaihtamiseen. Täydellinen kaiutin altaan reunalle joka puolelle suuntauvan äänensä ja vedenkestävyytensä ansiosta. (JE)

LANGATON KAIUTIN - HIGH END
Audio Pro Drumfire

Iso paha Audio Pro

| PRIS: 7.000 ,-
Web:

Hinta: 700 €

Verkkosivusto: audiopro.com

 

Drumfire koostuu itse asiassa kahdesta kaiuttimesta: hieman Addon C10 -kaiutinta leveämmästä kaiutinosasta ja saman levyisestä mutta kolme kertaa korkeammasta subwooferista. Niitä voi pitää vierekkäin, päällekkäin tai jemmata subbarin vähän syrjemmäksi.

Verkkoon yhdistäminen tapahtuu erittäin yksinkertaisesti. Ladataan vain Audio Pro Control -sovellus Google Play -kaupasta tai App Storesta. Sovelluksessa voi ryhmitellä kaiuttimia stereoksi tai monihuonejärjestelmäksi. Kaiuttimessa on Spotify Connect, joten musiikin soittaminen Drumfiren tai siihen liittyvän kaiutinryhmän kautta sujuu helposti. Tuki löytyy myös Tidalille, Deezerille ja TuneInille. Apple Music toimii AirPlayn avulla.

Drumfire soittaa kovaa kuin rokkikonsertissa ja toistaa basson kuin ukkosmyrsky. Kannattaa pitää huolta äänenvoimakkuuden hiljentämisestä etenkin jos asuu kerrostalossa eikä halua suututtaa naapureita. Minun piti säätää bassoa pienemmälle, sillä matalilla taajuuksilla ikkunalasini alkoivat säristä. Soundi ei suinkaan ole pelkkää myrskyä ja mylväystä vailla vivahteita, kuten on laita bilekaiuttimien kanssa. Pieninkin yksityiskohta erottuu akustisen konsertin soitannasta ja jopa hiljaisimmat soittimet erottuvat suurten orkesterien soitosta.

Johtopäätökset

Audio Pron aiemmat pienet kaiutinmallit ovat vakuuttaneet meidät soundillaan. Niistä on kuitenkin puuttunut hevosvoimia ja painetta, jotta ne säväyttäisivät loppuun asti. Tätä puutetta ei Drumfirestä löydy. Valtavan subwooferin lisäksi kaiutin jaksaa soittaa epäterveellisen kovalla volyymillä, mutta hiljaisen musiikin parissa se ihastuttaa kirkkaudellaan ja vivahteikkuudellaan. Drumfire kuuluu Audio Pron monihuonemallistoon, joten siihen saa yhdistettyä helposti muitakin kaiuttimia. Pieni malli keittiöön ja Drumfire olohuoneeseen ja se on siinä! (JE)

LANGATON MONIHUONEKAIUTIN - HIGH-END
Dynaudio Music 7

Upeaa monihuonesoittoa

| PRIS: 9.499 ,-
Web:

Hinta: 1 000 €

Verkkosivusto: dynaudio.com

Lue koko testi: Dynaudio Music 7

 

Olemme testanneet monia monihuonekaiuttimia. Kaikkein parhaimmat voisi melkein haluta omaan olohuoneeseen. Melkein.

Dynaudio Music 7 pyyhkii ennakkoluuloilla lattiaa. Jo pelkästään sen ulkonäkö todistelee aidosta hifistä – se on kuin isoksi kasvanut soundbar!

Keskirekisteri soi kirkkaasti ja tasapainoisesti, paljon miellyttävämmin kuin muovikuorisissa monihuonekaiuttimissa (jotka totuuden nimissä tosin maksavat puolet vähemmän). Diskantti on mukavan erotteleva ja vaikka stereokuvasta ei yhtä leveää saakaan kuin kahdella erillisellä kaiuttimella, on se täysin hyväksyttävä. Jean-Michel Jarren ”Fishing Junks at Sunset” (Concerts in China) -taltioinnin konserttisalin mitat voi aistia.

Basso on häkäisevä. Kaksi 5-tuumaista bassoelementtiä tarjoavat vakaan basson aina 40 Hz:iin asti. Se pysyy hallinnassa Chris Jonesin ”No Sanctuary Here” -kappaleenkin matalimmilla taajuuksilla. Music 7:n ollessa sijoitettuna tasolle aivan seinän viereen ei RoomAdapt-tilakorjaus tehnyt suurtakaan eroa ääneen, mutta toi bassoon lisää kontrollia. Jos kaiuttimen sijoittaa johonkin ihan mahdottomaan paikkaan, on ero huomattavampi.

Music 7 jaksaa soittaa huumaavan kovaa. Todella suuressakin, 30-neliöisessä olohuoneessa se täyttää koko tilan musiikilla – ja bilefiiliksiin pääsee volyymin ollessa vasta puolessa välissä.

Dynaudio Music 7:n kuunteleminen tuntuu enemmän kuin kuuntelisi ”oikeita” kaiuttimia monihuonekaiuttimen – tai soundbarin – sijaan.

Johtopäätökset

Dynaudio Music 7 on monihuonekaiuttimien kalleimmasta päästä, mutta sen laatu perustelee hinnan. Se ei kilpaile halpojen monokaiuttimien kanssa, vaan oikeita stereokaiuttimia vastaan. Kokonsa vuoksi stereokuva ja basson syvyys ovat rajalliset, mutta yllättävän hienolle tasolle päästään. Vaikka Music 7 -kaiuttimessa ei olekaan ”oikeaa” tilakorjausta, on äänen automaattinen säätö tilan ja taustametelin mukaan hyvä lisä. (JAH)

VUODEN PARHAAT KAIUTTIMET
JALUSTAKAIUTTIMET - BASIC
Klipsch R-14PM

Pieni ruutitynnyri

| PRIS: 4.795 ,-
Web:

Hinta: 430 €

Verkkosivusto: loudgroup.fi

 

Pikkuinen R-14PM on amerikkalaisvalmistajan pienimpiä malleja, mutta merkin rakkaus torviin näkyy tässäkin. Kaiuttimessa on patentoitu Tractrix-torvi diskantilla sekä 4-tuumainen basso/keskirekisterielementti ,kaikki solakassa bassorefleksikaapissa. Oman kaukosäätimensä ansiosta R-14PM toimii erinomaisesti täydellisenä stereona.

Äänenlaatu

Klipsch suosii torvellisia kaiuttimia, sillä se muun hyvän lisäksi torvi tehostaa soittoa ja kykyä soittaa kovaa ja puhtaasti. Ja kyllähän se toimii!

Mathias Eickin muhkea trumpetti soi raikkaasti. Testijoukkomme silmäkulmat saattoivat hieman kostua kuunnellessamme Mercedes Sosan tunteikasta Kyrietä. Klipschin pikkukaiuttimet maalavat suuren äänikuvan ja onnistuvat toistamaan Mercedeksen laajan rekisterin dynamiikkaa jarruttamatta.

Eminem-klassikko Without Me todistaa, että R-14P jaksaa soittaa kovaa ja puhtaasti ilman merkkejä häiriöistä. Eminemin nopeat ja itsevarmat riimit iskevät juuri kohdilleen. Syntikkabasso saattaa tuntua vähän ohuelta, mutta siihen on luonnollinen selitys.

4-tuumaisella bassoelementillä on nimittäin fyysiset rajoitteensa bassorekisterin suhteen. Meidän korviimme Klipsch on kuitenkin priorisoinut oikeita asioita. Sen sijaan, että valmistaja olisi turboahtanut kaiuttimen bassolla, joka muhisee matalallakin volyymillä kuuluvasti, on päätetty keskittyä tasapainoon ja puhtaaseen sointiin. R-14PM sopii myös erinomaisesti aktiivisen subwooferin pariksi, sekä vähiten volyymiohjatun sub-ulostulonsa ansiosta. Silloin käsillä on loistoyhdistelmä, sillä harva samassa hintaluokassa pääsee Klipschin tasolle diskantin ja keskirekisterin dynaamisissa ominaisuuksissa.

Johtopäätökset

Klipschin pirteästä ja energisestä tyylistään tunnettu referenssisarja on suosikkejamme passiivikaiuttimista. Aktiiviversio ei ole häpeäksi valmistajalle: keskirekisterissä ja diskantissa riittää vauhtia ja äänikuva pysyy kauniisti kasassa. Basso voi tuntua ohuelta, mutta jos kaiuttimet sijoittaa seinän viereen tai kirjahyllyyn, saa bassoonkin muhevuutta. Klipsch R-14PM soi upeasti! (AH)

JALUSTAKAIUTIN - PREMIUM
Bowers & Wilkins 705 S2

Timantin tuoksua

| PRIS: 20.996 ,-
Web:

Hinta: 2 200 €

Verkkosivusto: bwgroup.fi

 

B&W 705 S2 on erikoistunut akustiseen skeneen ja loistaa kolmiulotteisen äänitilan luomisessa. Tämä pätee niin lähes äärettömiltä tuntuviin tiloihin kuten Zhao Congin ”Moonlight on Spring River” -teoksessa kuin intiimeihin ympäristöihin kuten Boelin versioon ”The Ballad of Lucy Jordan” -kappaleesta.

Vaikka basso onkin pieni, pysyvät matalatkin taajuudet hyvin hanskassa aina 50 Hz:iin asti, mikä erottaa kompaktin jalustakaiuttimen suuremmista lattiakaiuttimista.

Kaiutinelementit ovat kuin kevytversioita 805 D3 -mallin elementeistä. Kehitystyö ei ole ollut turhaa. Diskantti on levyt ja vivahteikas, ja yksityiskohdat leijuvat vapaasti tilassa, mistä lienee kiittäminen Nautilus-tekniikkaa. Vanhan testiklassikon, Terese Juelin ”Time Just Goes” -kappaleen kuunteleminen on todellinen ilo. Perkussion vivahteet soivat painottomasti ja laulu erottuu tiukasti. Kaiuttimet siirtävät kuuntelijan siihen liikuntasaliin, jossa kappale aikoinaan äänitettiin vain yhtä stereomikkiä käyttäen.

Bowers & Wilkins suosittelee käyttämään kaiuttimia 30–120-wattisen vahvistimen kanssa.30-wattinen sopii rauhallisen musiikin kuunteluun pienissä tiloissa. B&W 705 S2 ei ole erityisen herkkä. Jos kaipaa painetta, tarvitaan tehokas vahvistin. Suurimmaksi osaksi käytimme testissä 180-wattista NAD M32 -digivahvistinta, jokoa piti kaiuttimet tiukassa otteessa. Pienempi 2 x 70 watin vahvistin pystyy tarjoamaan tarpeeksi tehoja mutta ei vastaavaa auktoriteettia – ja se joutuu hikoilemaan paineen alla.

Johtopäätökset

Bowers & Wilkins 705 S2 ei ole 805 D3 valeasussa. Akustiikka toimii kuitenkin taatulla B&W-laadulla. ”Pikkuveli” onnistuu tuottamaan rahoille vastinetta. Jos kuunteluhuone on pieni, tarjoavat kaiuttimet suuren ja vivahteikkaan äänikuvan, josta laulu erottuu puhtaasti ja johon moni saman hintaluokan kaiutin ei pysty. Akustisen musiikin ystävät saavat hienon tuntuman siihen, millaisessa tilassa äänitys on tehty. Vahvistimeen pitää kuitenkin panostaa paljon kuin kaiuttimiin. (JAH)

LATTIAKAIUTIN - PREMIUM
Sonus faber Sonetto V

High-end-löytö

| PRIS: 45.000 ,-
Web:

Hinta: 4 900 €

Verkkosivusto: hifihuone.fi

 

On selvää, että Klipsch RF-7 III -kaiutinpari tarjoaa räjähtävämmät dynamiikat ja kovempaa ja korkeampaa sointia. Napakymppi sellaisen musiikin ystäville. B&W 702 S2 puolestaan ei yllä yhtä korkealle, mutta on vivahteikkaampi ja äänikuvaltaan ilmavampi.

Sonun faber -kaiuttimet vaativat enemmän tilaa ympärilleen kuin 702 S2. Niiden sointi on samansuuntainen kuin B&W.n, mutta niissä on myös RF-7 III:n kaltaiset eläväiset dynamiikat.

Jäin koukkuun Ryan Adamsin ”Easy Tiger” -albumin ensimmäisistä tahdeista. Kaksi bassoelemnttiä saavat basson potkimaan vahvasti ja vakuuttavasti. Samalla kaiuttimilla pysyy dynamiikka hyvin hallussa, vaikka nostin kokeeksi volyymit kattoon.

Paul Bleyn ”In The Evenings Out There” toivat muistumia neljä kertaa kalliimmista Sonus faber Serafinosta. Gary Peacockin basso ”Portrait of Silence” -kappaleessa soi lähes yhtä vivahteikkaasti ja ilmavasti kuin tuplasti kalliimmalla Sonus faber Olympica III:lla.

Sain nopeasti sen vaikutelman, että nämä kaiuttimet voisivat olla hintaluokkansa parhaita ostoksia, ja kun jatkoin kuuntelemalla Walter Troutsin blueskitaraa, tunne vain vahvistui. Konserttivolyymilla soitettu ”Marie’s Moon” sieppasi vatsanpohjasta niin että jouduin melkein polvilleni ihastuksesta. Samanlaista dynamiikkaa saa vain Klipschiltä.

Vivahteikkaammalla musiikilla, kuten Radka Toneffin ”Fairytales” ja Marianne Thorsenin ja Trondheimsolistenesin Mozart-levytyksellä jouset soivat silkkisesti ja Toneffin laulu jumalaisesti.

Sonetto V tarjoaa anteliaan ja upean läpinäkyvän äänikuvan sekä ennenkuulumattoman hyvän fokuksen etenkin keskirekisterissä. Sointi on kuin paljon kalliimmissa kaiuttimissa. Voi vain ihmetellä, miten se on edes mahdollista Euroopassa valmistetuille kaiuttimille.

Johtopäätökset

Vaikka syvyyttä ei olekaan enempää kuin 30 Hz:iin asti, on Sonus faber Sonetto V täydellisin lattiakaiutin, jonka olemme tässä hintaluokassa testanneet. Jos tilaa – ja rahaa – riittää, tämä kaiutinpari tuo iloa vuosiksi eteenpäin, eikä ole väliä, pyöriikö levylautasella useammin Metallica vai Mozart. Sonetto V sopii kaiken kanssa ja toimiikin mahtavana yleiskaiuttimena ihmisille, jotka kuuntelevat paljon ja kaikenlaista musiikkia. (LS)

LATTIAKAIUTIN - HIGH-END
KEF Blade Two

Ainutlaatuinen klassikko

| PRIS: 229.990 ,-
Web:

Hinta: 27 000 €

Verkkosivusto: highendstudio.fi

 

Sen huomaa nopeasti. Ensin hahmottelee vain jotakin vaikeasti määriteltävää erikoisuutta, joka tekee kaiutinkokemuksesta täysin erilaisen. Aluksi kyseessä voi olla viettelevä design, kunnes kaiuttimet alkavat soida, leuka tippuu maahan ja sitä vain seisoo suu auki kuin mikäkin idiootti kuuntelemassa.

Sitten on koukussa. Musiikista ei saa tarpeekseen, vaan on pakko kuunnella levy levyn jälkeen, sillä kaikki kuulostaa siltä kuin musiikin kuulisi ensimmäistä kertaa.

Klassikkokaiuttimet kuten Quad ESL-57, Rogers LS3/5A ja Klipschorn ovat omiansiuuksiltaan erilaisia, mutta kaikki antavat kuulijalle sellaisen olon, että nyt kuunnellaan jotakin aivan erityistä. Jotkut ominaisuudet saavat ne soimaan poikkeuksellisen hyvin, ja niiden yhä jatkuva suosio oikeuttaa niiden klassikkoaseman.

Sama voi hyvinkin odottaa KEF Blade Two -kaiuttimia.

Kaiutinten muotoili ei muistuta mitään aiemmin näkemäämme, paitsi Blade-sarjan ensimmäsitä mallia. Blade Two on sitä pienempi ja helpompi sijoittaa, mutta ei häviä tehoissa.

Keskelle kapeaa etuosaa on sijoitettu KEF:n ainutlaatuinen Uni-Q-koaksiaalielementti ja neljä 16,5-senttistä bassoelementtiä – kaksi molemmin puolin – joten bassoenergiaa riittää.

Kapeat kaiuttimet maalaavat valtavan avaran stereokuvan niin syvänä, että harva highend-kaiutinkaan siihen pystyy. Basso on syvä, hallittu ja dynaaminen – munuaiset muuttuvat irtonaisiksi, kun soittaa kovaa.

Kovallakaan volyymilla häiriötä ei kuulu. Soundi on silkkinen ja kristallinkirkas ja laulu niin hyvää, että tuskin sähköstaattisetkaan kaiuttimet pystyvät samaan. Dynamiikoissa on niin puhdasta energiaa, että sitä luulee soittavansa kovempaa kuin soittaakaan. Tai sitten sitä on vain niin jumissa kuunteluun…

Johtopäätökset

KEF Blade Two -kaiuttimet eivät ole uusi malli. Eikä tarvitsekaan olla. Ne ottavat välittömästi paikkansa klassikoiden joukosta ja ne haluaa omakseen heti niitä kuunneltuaan. Ne eivät ole halvat, mutta ne säästävät toki vuosien ja vuosien edestä rahaa, joka muuten tuhlaantuisi muihin kaiuttimiin. Kaiuttimet eivät oikein voi olla paremmat kuin Blade Two. Klassikko. Ehdottomasti. (LS)

 

VUODEN PARHAAT SOUNDBARIT
SOUNDBAR - BASIC
JBL Bar 3.1

Tehopakkaus

| PRIS: 6.490 ,-
Web:

Hinta: 600 €

Verkkosivusto: jbl.fi

Lue koko testi: JBL Bar 3.1

 

JBL Bar 3.1:n kanssa ei ole leikkimistä, sen tajuaa heti nähdessään subwooferin alaspäin suunnatun 10-tuumaisen bassoelementin. Se on selvästi testin suurin, ja varmasti koko hintaluokan.

Soundbarissa on peräti kolme HDMI-sisääntuloa, jotka tukevat HDCP 2.2:a ja sen myötä 4K Blu-ray -videota. Näyttö on suuri ja selkeä ja kaukosäädin sopii käteen mukavasti.

Äänenlaatu

Movie-asetuksella äänikuva on riittävän suuri luodakseen jonkinlaisen surround-vaikutelman. Ennen kaikkea se tekee elokuvien äänestä voimakkaan vaarantamatta puheen ja leffamusiikin selkeyttä. Bar 3.1 ei totisesti yllä vivahteikkuudessaan Samsungin HW-N660:n tasolle, mutta se korvaa puutteen bassoefektien jymäkkyydellä, johon muut eivät pysty.

JBL:n soundbar toimii myös musiikin kanssa, ja etenkin rytmimusiikki toistuu dynamiikalla, josta muut voivat vain haaveilla. Tämä on tehokkain soundbar, jota olemme tässä hintaluokassa kuunnelleet. Lisäksi soundi on todella hyvä, jos ei kiinnitä huomiota ylärekisterissä esiintyvään karheuteen, joka ei ole eduksi herkimmille musiikkityyleille. JBL Bar 3.1 on onnistunut aika lailla kaikessa, mitä Klipsch RSB-6 on yrittänyt. Ja se kuulostaa mahtavalta myös pelatessa!

Johtopäätökset

JBL Bar 3.1:n basso on aivan omaa luokkaansa, ja elokuvat ja pelit pääsevät jännitysasteikolla askeleen pidemmälle. Musiikki soi kovaa ja hienosti. Ku helppokäyttöisyyskin on huipputasolla, ei voi muuta kuin suositella JBL Bar 3.1 -soundbaria kotiteatterielämyksen korvikkeeksi. JBL on onnistunut niin monelta kantilta, että se erottuu hintaluokassaan todella edukseen. Jotkin kilpailijat pystyvät tarjoamaan enemmän vivahteita, mutta kukaan ei pääse lähellekään näitä tehoja. Kaiken kaikkiaan JBL on paras! (GN)

SOUNDBAR - PREMIUM
Samsung HW-N960

Parhaasta parempi

| PRIS: 14.990 ,-
Web:

Hinta: 1 500 €

Verkkosivusto: samsung.com/fi

 

Suosikki-soundbarimme on tähän asti ollut Samsung HW-K960. Se teki vaikutuksen Dolby Atmoksella, neljällä ylöspäin suunnatulla kaiutinelementillä ja langattomalla takakaiuttimella, joka laski meidät kuuntelijat hellästi suloiseen äänikuplaan. K960:ssa oli yksi huono puoli sen lisäksi, ettei se tue Dolby Atmosta ARC:n kautta, ja se on se, ettei kaiutinparka suoriudu DTS HD-äänestä tai kolmiulotteisesta  DTS:X-äänestä.

Samsungin uusi lippulaivamalli on nimeltään HW-N960 ja siinä on molemmat edellä mainituista DTS-formaateista, joten kaikille 3D-audiomuodoille löytyy nyt tuki.

Enemmän kaiuttimia

Uutena lisäyksenä N960 on saanut myös kaksi uutta elementtiä, yksi molempiin reunoihin. Soundbarissa on nyt yhteensä 13 elementtiä ja neljä lisää kahdessa takakaiuttimessa. Surroundääni on siis 7.1.4, kun edeltäjässä oli ”vain” 5.1.4. Äänenlaadullisesti lisäys näkyy soundbarin ja langattomien takakaiutinten parempana yhteistoimintana.

Äänenlaatu

Äänenlaadultaan edeltäjä julistettiin virheettömäksi, ja N960 on vielä parempi.

Ääni on luonteeltaan samanlainen: voimakas soundi ja suuri ja vakaa bassontoisto, jotka tuovat toimintaelokuviin haluttua ytyä. Vahva sointi yhdistettynä selkeään ja täyteläiseen puheeseen ilman häiriöitä tai virheitä tekevät tästä mahdollisesti parhaan koskaan kuulemamme soundbarin.

Johtopäätökset

N960:n sivuilla olevat lisäkaiuttimet saavat äänen sulautumaan takakaiutinten kanssa edeltäjää paremmin. Takakaiutinten neljä kattoa kohden suunnattua kanavaa saavat soinnin valtavaksi. Kuuntele Alien: Covenant -elokuvan ensimmäinen kohtaus, jossa David keskustelee luojansa kanssa; ääni kantautuu joka puolelta huonetta ja tuntuu kuin olisi keskellä elokuvan tapahtumia.

Myös musiikki kuulostaa mahtavalta. Subwoofer on luokkansa tehokkaimpia ja parhaimman kuuloisia. (GN)

Kjøp årets vinnere
Velg produkt fra listen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
RUNNERS UP